Stenkullarånaren har avlidit
Jussi Ondin, en av Sveriges farligaste brottslingar avled häromdagen på Kumlaanstalten. Han medverkade bland annat i ett bankrån i Stenkulla.
Han kom att fylla Södermanlands Nyheter spalter åtskilliga gånger i slutet av 80- och början av 90-talet. SN:s dåvarande kriminalreporter Allan Olsson följde Ondins brottsliga bana och rättegången som sedan hölls i Nyköpings tingsrätt.
Jussi Ondin deltog i Järnasprängningen 1986. Ett ammunitions- och vapenförråd sprängdes i luften och det var den största explosition som någonsin inträffat i Sverige. Ingen människa skadades men flera fastigheter fick skador.
Nio dagar senare rånades en Securitastransport utanför Sparbanken i Stenkulla i Nyköping. Två väktare tvingades lasta ur säckar med kontanter. En städerska blev mycket skärrad när hon mötte de maskerade och beväpnade rånarna.
Jussi Ondin deltog inte i själva rånet men satt beväpnad
i flyktbilen och väntade på sina kumpaner. 1,8 miljoner kronor blev bytet.
Efter att ha bytt bil vid Borgmästarhagsskolan flydde de till Östergötland men tog sig sedan till Stockholm där de gick under jorden.
Jussi Ondin tog sig senare till Belgien. Där gjorde han sig skyldig till mord på en polis och mordförsök på tre polismän. För det dömdes han på pappret till avrättning med
giljotin, men i praktiken livstids fängelse.
Jussi Ondin hamnade snart på tidningarnas förstasidor igen sedan han i all hemlighet under lång tid karvat en hemlig gång från fängelset ut i friheten. Verktygen var något så enkelt som matbestick.
Han tog sig till Sverige och Gästrikland. Han knackade på hos en polis han kände, bad att bli bjuden på kaffe och överlämnade sig sedan odramatiskt till rättsväsendet.
I november 1992 inleddes den tre veckor långa rättegången vid Nyköpings tingsrätt. Det blev spänt och nervöst när tre män som Jussi Ondin tjallat på efter Järnasprängningen dök upp i rättssalen, utan att vara visiterade. Inget allvarligt hände dock.
Chefsåklagare Anders Öjert fick igenom sina fyra åtalspunkter mord, mordförsök, grova stölder och grov allmänfarlig ödeläggelse. Domen blev livstids fängelse.
Jussi Ondin överklagade både till Svea hovrätt och Högsta domstolen, men tingsrättens dom stod fast.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!