1968 startade Leif Lumsén Bil och traktorservice i Enstaberga. Det var ett enmansföretag inriktat på reparationer av bilar och traktorer, precis som företagsnamnet avslöjar. Tre år senare blev det även en återförsäljare till det välkända märket John Deere. 1972 flyttade Leif sedan över verksamheten till Stigtomta där den mer eller mindre blivit ett med orten.
– Det är många som förknippar företaget med Stigtomta så det kommer att ta ett tag att vänja sig med att vi är i Nyköping nu. Det kommer nog heta Stigtomta ett tag till, säger platschefen Anders Karlsson medan han visar runt i de rymliga lokalerna.
Den gamla grundaren Leif Lumsén har funnits med i kulisserna och sett sitt tidigare företag växa ytterligare.
När Extra besöker företaget har man ännu inte flyttat in och de flesta rummen står ganska tomma. I verkstadsdelen är det dock full rulle redan. En grupp nya reparatörer får lära sig nyttig fakta om de nya maskinerna.
– Just den delen kommer att växa nu också med de här lokalerna. Vi har sedan tidigare ansvaret för utbildningen av mekaniker från hela landet, men vilken skillnad det kommer att bli när vi till exempel kan ställa in en tröska här och låta mekanikerna gå igenom den, säger Anders och pekar ut mot de stora och än så länge tomma ytorna.
Den främre delen av den nya lokalen är uppdelad i en försäljningsavdelning och en utställningshall.
– Utställningshallen kommer att bli ett lyft. I Stigtomta, där vi har maskinerna utomhus, är det svårt att visa dem en dag som den här med snöstorm och allt. Kunden är här för att göra sitt livs affär, köpa en traktor för mellan 400 000 kronor och två miljoner kronor, och då vill man kunna visa upp dem ordentligt.
Bottenvåningens stora öppna yta flankeras av rum för säljare. På andra våningen sitter administration och där finns även en rymlig personalavdelning och konferensrum, allt handikappanpassat.
I den bakre delen av lokalen finns verkstaden med stora fina ytor och avancerad teknologi.
– Här knappar man in arbetsordern och ska man fylla på till exempel 3,28 liter glykol så registreras det i datorn och läggs på fakturan, säger Anders och visar på en monitor.
Bredvid finns fyra olika slangar med olja och glykol att dra ut till väntande maskiner.
Gigantiska fönsterportar gör lokalen väldigt ljus, men det finns en avsikt med de stora dörrarna och ytorna.
– Vi ska börja ta emot skogsmaskiner nu också och de är stora, förklarar Anders.
Servicen har alltid varit stommen i företaget och kommer fortsätta vara det. Sju teknikerbussar ger sig varje morgon ut till kunderna för direktservice.
Så småningom kommer de 3 000 kvadratmeterna inte att räcka till utan företaget planerar att i höst flytta in i Konservkompaniets gamla lokaler bredvid. Här ska det bland annat bli utställning av begagnade maskiner.
– Den marknaden är stor och den tar plats. Man behöver ett bra ställe att visa upp maskinerna på.
Anders säger att lantbrukare nuförtiden tänker mer som en bilköpare och gärna byter ut sina grejer efter fem till tio år.
Det svenska jordbruket minskar hela tiden, men ni expanderar, hur kommer det sig?
– Det blir färre och färre kunder, men enheterna blir större. Det ställs ju större krav på återförsäljaren, det vill säga oss, så det är därför vi måste expandera. Vi har ju också varit trångbodda i Stigtomta i många år och inte haft chans att bygga ut där så det är därför vi gör det nu.
Maskinerna måste ha förändrats genom åren?
– Absolut, men det är fortfarande traktorn och tröskan vi säljer mest av. Men sen har traktorn till exempel utvecklats mycket. De har automatlådor, GPS-styrning och alla typer av hjälpmedel. Många lantbrukare har dessutom ställt om sin odling till ekologiskt och det ställer andra krav på redskap och precision.