Stjärnhov vårdar 
det första intrycket

Övrigt2013-01-25 05:00

Det är upplyftande att läsa om den utvecklingskraft som byalaget i Stjärnhov visar upp (SN 24/1). När arbetet med en lätt tillgänglig mötesplats vid sjön Naten blir klart är det ett lyft för såväl tätorten som bygden runt omkring. Det breda utvecklingsarbete som byalaget står för är värt att uppmärksamma.

Orter som utstrålar förändringsvilja och självförtroende skapar också utvecklingskraft och lockar till inflyttning. Allt går inte över en natt, men kampen för att vårda exempelvis det första intrycket är viktig. Den välvårdade fasaden är inte så lätt avfärda som en gudsförgäten håla. Där finns mer stolthet än så. Ett intryck som varar. Med det positionerar sig Stjärnhov för de inflyttningsvågor som berikar Sörmland i takt med att tillväxtmotorn Mälardalen växer.

Det kan låta högtravande, men faktum är det spelar roll. Lokalt engagemang är en av få fruktbara vägar för att stärka utvecklingen i byar och på mindre orter. Om inte de som bor på platsen är redo att kämpa för dess livskraft kan inga andra krafter väga upp detta – varken stat eller kommun, myndigheter eller tjänstemän. Det kan tyckas orättvist, att det ska krävas ideellt och personligt engagemang för sådant som den som bor i stan tar för givet. Men även större tätorter lär förfalla om ingen där bryr sig tillräckligt.

På den lilla orten delar man inte bara gata, utan också intresset för att närsamhället lever, att kollektivtrafik och vägar håller måttet och att det finns ett rimligt och/eller växande värde i fastigheter och mark.

SN:s krönikör Ulf-Göran Widqvist (S) har vid ett par tillfällen, om Kiladalen och nu senast Stigtomta, också varit inne på de här frågorna. En gång starka bygder som stundtals har haft tuffa tider sedan kommunsammanslagningen för drygt 40 år sedan, behöver inte måla framtiden i svart. Men det kräver engagemang.

Ska Sörmland växa på ett hållbart sätt, är det inte bara städerna som kan räknas in. I Nyköpings kommun är byalagens insatser för exempelvis bredbandsutbyggnaden livsviktiga för landsbygden och det relativt nybildade kommunbygderådet är ett forum med viss potential.

Ju fler som deltar i det här arbetet desto bättre för orten. Låt inte allt hänga på ett fåtal eldsjälars uppoffrande insatser. Det finns skäl att åter lyfta frågan om att den lokala demokratin kan stärkas via mindre enheter än dagens kommuner. Viss maktdelning på sekulär sockennivå är en möjlighet, inte en utopi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om