Stockholm lockar mer än Östergötland

Att slå ihop eller dela kommuner är ­strategiska vägval med för- och nack­delar. Inte minst frågan gäller det frågan om ett samgående mellan Nyköping och ­Oxelösund.
Umgänget lär öka, men det är ingalunda givet att man flyttar ihop.

Övrigt2010-10-09 05:00

Östsvenska handelskammaren driver i sitt regionala näringslivspolitiska program på för ett antal stordriftslösningar. I fredags morse hölls ett morgonsoffesamtal på Lusthuset i Nyköping om dessa frågor, bland annat med Oxelösunds blivande kommunalråd Olov Zakrisson (S). Samtalet kan ses i efterhand på www.sn.se.
Handelskammaren vill göra en kommun av Oxelösund och Nyköping, en annan av Norrköping och Linköping. I förlängningen ska dessa utgöra den fjärde storstadsregionen, längs med E4 och tågbana. Nyköpings kommungräns till Trosa och Gnesta skulle då bli skiljelinjen mot Stockholmsregionen.
Med en kartbok framför sig kan framtidsvisionen vara möjlig. I vardagen är det betydligt svårare. Så länge den stora arbetsmarknaden drar från andra hållet lär den fjärde storstadsregionen inte vinna så många hjärtan i Nyköping och Oxelösund.
Frågan om en eller två kommuner återkommer titt som tätt. Det brukar sluta med att man är överens om att samarbeta mer, utan att flytta ihop. Frivillig samverkan mellan kommuner ger redan vida möjligheter att söka stordriftsfördelar och effektiviseringar.
Kommunen är den politiska nivå som är närmast medborgaren. Där spelar avstånd ofta en tydlig roll. Detta första trappsteg följs sedan av region/landsting, riksdag och EU-parlament. Principen att beslut fattas så nära som möjligt de medborgare som berörs, är god och värd att värna.
Erfarenheterna av kommundelningar och sammanslagningar visar att en förutsättning för att lyckas beror på den lokala opinionen. Om en sammanslagning ses som maktens försök att hålla medborgarna på allt längre avstånd, är föga vunnet.
Det är snart 20 år sedan Trosa och Gnesta kommuner bröts loss ur storkommunen Nyköping. Fördelarna av kommundelningen överväger så här långt nackdelarna.
Men varje kommun har förstås sina begränsningar. Politikerna behöver kontinuerligt se över möjligheterna till gemensamma lösningar bortom de dragna kommungränserna.
Inget är hugget i sten. Nyköping och Oxelösund samverkar redan på ett antal områden. Fler kan mycket väl tillkomma.
Men om kommunerna ska slå sina påsar ihop, bör kraven på en vidgad gemenskap komma underifrån. Om eller när medborgarna vill bilda ett Nykösund bör inte politikerna ställa sig i vägen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om