Om inte den situation som råder hade varit, så hade Ahmad Sharafi från Afghanistan sannolikt saknat asylskäl. Men att nu verkställa utvisningen mot Ahmad Sharafi vore att visa brist på medmänsklighet, på medkänsla och medlidande – och ett uppenbart misstag.
Nu handlar det inte lika mycket om medkänsla med den utvisningshotade, även om det går att känna så också. Utan det handlar om de fem barn som är i direkt behov av honom.
Situationen som Migrationsverket beskriver den, allra särskilt som verket också lyfter upp barnperspektivet i sitt beslut, borde mycket väl kunna tolkas som att det finns ”särskild anledning till att beslutet inte bör verkställas”. Att fem barn drabbats av den ofattbara familjetragedin där deras far mördar deras mor, är i sig fruktansvärt. Att då ta ifrån dem den person, som nu symboliserar den spillra av trygghet som går att frammana i den situation som har uppstått vore fel och inhumant. Ur mänsklig synvinkel är detta självklart, men juridiskt borde det också gå att komma fram till.
”Det är självfallet omöjligt att göra någon fullständig uppräkning av situationer där en verkställighet inte bör eller kan ske med stöd av denna bestämmelse. Det skall dock vara fråga om rena undantagssituationer”, skriver Migrationsverket i sitt beslut. Andra ”ömmande omständigheter” måste ”tillmätas extra tyngd när barn är berörda”.
Det är rimligt att en human och relevant lagstiftning ger utrymme för att betrakta dessa barns situation som en undantagssituation. Att verkställa utvisningsbeslutet vore ett oförsvarbart misstag och ett agerande ovärdigt Sverige. Verket försvarar sitt beslut med att utrymmet för att ta hänsyn till familjeanknytningar som har uppstått efter ett avlägsnandebeslut är mycket begränsat, till rena ”undantagssituationer”. Må så vara. Om inte detta är ”ömmande omständigheter” i en ”undantagssituation”, vad är då det? Det kan ju knappast ses som vanligt förekommande omständigheter.
Verkets beslut kan inte överklagas. Men Migrationsverket borde på eget bevåg riva upp beslutet och göra en ny prövning. Allt för att inte begå det misstag som utan tvivel slår hårt, hårt, hårt mot de barn som redan drabbats av en familjetragedi bortom det fattbara.
Visa medmänsklighet. Visa barnen medkänsla och medlidande. Visa att det svenska samhället värnar om tryggheten för minderåriga barn i en mardrömslik situation.
Stoppa utvisningen av Ahmad Sharafi
Medmänsklighet. Medkänsla. Medlidande. Misstag.Migrationsverket måste ha gjort det sistnämnda. För det kan väl knappast helt ha tappat bort de tre föregående?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!