Stor kunskap om pyttesmå transporter
Nanofluidala system och transporter. Det Johan Hurtig från Nyköping har forskat om under fem års tid, är inte synligt för blotta ögat. Det är däremot den avhandling som han nyligen har skrivit klart och fått godkänd på Chalmers i Göteborg.
I fem år har han bott där och ingått i Professor Owe Orwars forskargrupp på Chalmers som sysslar med spetsforskning inom fysikalisk kemi. Tillsammans med sina kollegor har han skapat modellsystem som liknar naturliga celler. Detta för att kunna utforska kemiska reaktioner
i och i närheten av cellmembran, alltså cellernas skal.
De här spökcellerna fungerar som nanoprovrör. De kan hantera extremt små prover, förklarar han.
Det han själv har fokuserat på är hur vätskor, på ett kontrollerat sätt kan transporteras mellan de olika behållarna av cellmembran. Det är kunskap som kan komma till god användning i exempelvis framtagningen av nya läkemedel.
Nu när han har disputerat, har han bytt institution till Teknisk ytkemi på Chalmers och söker pengar för att kunna få en Post doc-anställning i USA.
Jag vill ytterligare förkovra mig på ett riktigt bra labb och ta hem kunskapen till Sverige för att förstärka den svenska forskningen, säger han.
Att Johan Hurtig sökte sig till vetenskapen, var ingen slump. Ända sedan han var liten har han varit intresserad av biologi, kemi och fysik, helst i en blandad kompott. Från Gripens naturprogram fortsatte han med teknisk biologi vid Linköpings universitet. Och på Chalmers har han trivts som lipid i ett cellmembran.
Att forska är oerhört inspirerande och kreativt. Man vet aldrig var man hamnar och man möter nya utmaningar nästan varje dag.
För att fira sin lyckade disputation åkte han på semester till Karibien för att dyka bland stingrockor och sköldpaddor. Hemma brukar han dyka i Sveriges enda fjord, Gullmaren och ibland paddlar han kajak.
Man måste göra någonting annat än att bara sitta vid datorn och vara på labbet, man måste aktivera den högra hjärnhalvan, säger han apropå ett annat fritidsintresse den argentinska tangon som han tränar ett par gånger i veckan.
Det finns jättebra dansställen här i Göteborg. Man kan dansa varje kväll om man vill, hälsar den dansande doktorn.
Fotnot: Johan Hurtigs avhandling heter Nanotubes Vesicle Networks: Immobilization and Transportation Studies. Vill du läsa mer om hans och gruppens forskning kan du titta på: http://www.orwarlab.mc2.chalmers.se.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!