Stor misstänkt penningtvätt i Swedbank

Mångmiljardbelopp misstänks ha tvättats genom Swedbank, med band till jätteskandalen i Danske Bank, rapporterar SVT:s Uppdrag granskning.

Övrigt2019-02-20 09:33

Svenska banker i Baltikum har med anledning av Danske Bank-skandalen hävdat att de inte har haft samma typ av utländska kunder som misstänks ha tvättat pengar genom den danska banken. Swedbank är "helt annorlunda", enligt vd Birgitte Bonnesen.

– Vi fokuserar på inhemska företag och inhemska privatpersoner, det är ett helt annat upplägg, har Bonnesen sagt.

Men hittills hemliga dokument, som Uppdrag granskning presenterar i onsdagens program, berättar en annan historia. I dokumenten finns uppgifter om mängder av transaktioner i Baltikum 2007–2015 mellan Danske Bank och Swedbank.

Här finns kunder som är brevlådeföretag med samma adress i Storbritannien. Bolag som saknar telefonnummer och kontaktuppgifter, och inte tycks bedriva någon verksamhet. Swedbankkunder har skickat cirka 300 miljoner kronor till ett 40-tal bolag på samma adress.

Det finns också ett tusental Swedbankkunder med konton i Baltikum – men som är registrerade utomlands, inte minst i slutna skatteparadis som Brittiska Jungfruöarna och Belize. De har i många fall oklara ägare och verksamheter.

Banker ska ha kundkännedom för att förhindra penningtvätt, men den här typen av kännetecken utgör alla typiska varningssignaler.

Det 50-tal Swedbankkunder som Uppdrag granskning identifierat som mest riskabla har slussat 40 miljarder kronor genom Swedbank.

Faktisk penningtvätt kräver att pengarna härstammar från brottslig verksamhet. En omständighet ser särskilt illa ut i Swedbankfallet, framgår i Uppdrag granskning. Minst 150 miljoner kronor har slussats från Danske Bank, genom den svenska banken, från nio namngivna bolag som kan knytas till en ökänd rysk kupp, Magnitskijaffären.

Den gick ut på att ryska statstjänstemän och kriminella pekades ut för att 2007, genom ett sinnrikt upplägg, ha berövat ryska statskassan på omkring 2 miljarder kronor i skatt från den amerikanske affärsmannen Bill Browders stora investeringsfond Hermitage. Sedan Browders skatterevisor Sergej Magnitskij kommit de misstänkta på spåren frihetsberövades denne och dog under misstänkta omständigheter i häktet 2009. Dödsfallet väckte internationell avsky och resulterade i amerikanska sanktioner.

Swedbanks aktie föll tungt när Stockholmsbörsen öppnade på onsdagen. Efter ett par minuters handel hade aktien gått ned drygt sex procent.

Swedbank ger inga konkreta svar på Uppdrag gransknings uppgifter, men kommunikationschefen Gabriel Francke Rodau bedyrar att banken arbetar med att förhindra penningtvätt.

– När vi får signaler agerar vi, säger han.

Francke Rodau säger också att banken har identifierat misstänkt penningtvätt i sin baltiska verksamhet och då polisanmält den, men svarar inte på i vilken omfattning.

– Vi har valt att inte kommentera antalet fall vi har anmält. Det är bland annat kopplat till de meddelandeförbud som finns, som säger att vi inte får berätta varken för kund eller för tredje part om hur vi gör anmälningar, tillägger han.

Francke Rodau säger att Swedbank inte känner igen de belopp som nämns i Uppdrag granskning och svarar inte på om banken känt till banden till Magnitskijaffären.

Fakta: Danske Bank-härvan

En internutredning visade i höstas att Danske Banks filial i Estland 2007–2015 misstänks ha tvättat omkring 200 miljarder euro (drygt 2 000 miljarder kronor). Filialen fick i tisdags order av landets finansinspektion att stänga.

Pengar misstänks också ha slussats via andra internationella storbanker. Härvan brottsutreds i bland annat Danmark, Estland och USA. Den amerikanska utredningen riskerar enligt bedömare att sluta med mångmiljardböter och sanktioner.

Kunderna som misstänks för att ha använt Danske Banks filial i Tallinn för penningtvätt kom bland annat från Ryssland och Azerbajdzjan.

Härvan har tvingat bort vd Thomas Borgen och styrelseordföranden Ole Andersen.

Danske Bank erkänner bristfällig kontroll, men förnekar brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om