Stor och välkommen satsning på vindkraft

Övrigt2007-11-16 17:37
Det är många aktörer som idag tänker stort kring vindkraften. Tiderna förändras. Det är ingen tvekan om att vindkraften i dag uppfattas som en positiv energikälla. Gammalt motstånd är på väg att försvagas, kanhända permanent?
Sverige kommer även i framtiden att ha omfattande energibehov, även om de ambitiösa målen på energieffektiviseringsområdet nås. Och denna kraftproduktion måste ske med så liten klimatpåverkan som möjligt. Alltså, pling, vindkraft, men även biokraftvärme.
På Energitinget i våras talade näringsminister Maud Olofsson om problemen med beroendet av vattenkraften och kärnkraften för svensk energiförsörjning. Tider med tomma vattenmagasin och de allvarliga säkerhetsincidenterna på kärnkraftverket i Forsmark visade onekligen på behovet av ytterligare energikällor för att stärka och säkra elproduktionen. Ingen pall står stadigt på två ben, var Maud Olofssons illustrerande exempel.
I går stod det klart att statliga Vattenfall och likaledes statliga Sveaskog tillsammans gör en storsatsning på vindkraft i södra Sverige. 550 nya vindkraftverk ska ordna el till ungefär 800 000 hushåll. Vindkraftverken ska byggas i Hallands, Kronobergs, Kalmars, Blekinges och Västra Götalands län.
I mitten av september meddelade storföretaget SCA att man tillsammans med norska Statkraft beslutat sig för att bli elproducenter genom ett omfattande vindkraftsprojekt i norr, en investering på 16 miljarder kronor.
Det är välkommet att även de statliga företagen och särskilt brunkolsbelastade Vattenfall visar förnyad handlingskraft på området hållbar energi. Vattenfall har dessutom planer på att bygga 128 vindkraftverk på Kriegers flak mellan Sverige och Tyskland. Signalerna som har kommit från näringsdepartementet om behovet av omfattande satsningar på förnyelsebar energi har inte kunnat misstolkas.
Regeringen har tillsatt en utredning som ska ta fram åtgärder för att minska vindkraftens handläggningstider. Vindkraftsbyggen blir ofta föremål för överklaganden, vilket hämmar utvecklingen. Utredningen måste leverera handfasta åtgärder som effektiviserar tillståndsprocesserna, men ändå lämnar rimligt utrymme för invändningar.
Regeringens och riksdagens mål är att 10 terawattimmar (TWh) ska komma från den svenska vindkraften 2016. Totalt ska 17 TWh komma från förnyelsebara energikällor. De två omfattande vindkraftsprojekt som lanserats i höst leder framåt på vägen mot ett hållbart och klimatsmart samhälle.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om