Stort sug efter en bättre arbetsmijö
Slut med långa dammsugartimmar på Lamiflex. De anställda slipper nu ett påfrestande arbetsmoment. Lösningen stavas automatisk utsugningsstation.
Emballagematerialet säljs till ståltillverkare i Tyskland framför allt, där det används för att skydda stål som småningom ska bli bilkarosser.
Kraven från bilindustrin i Tyskland på att hålla plåtmaterialet fritt från partiklar är vad som drivit på utvecklingen av den industriella dammsugaren.
Utformningen av utsugningsstationen är dock lite hemlig.
Maskinen är resultatet av ett samarbete mellan oss och Wedholms teknik AB. Det här är inget man kan köpa på marknaden, säger Fredrik Rosenlind, som är produktions- och inköpschef på Lamiflex AB.
Han visar hur det uppsågade porösa masonitmaterialet först körs in i en dammsug, sedan läggs på ett skakbord och samtidigt dammsugs igen för att få bort ytterligare damm, innan det går vidare ut och är klart för leverans.
Alla moment gjordes tidigare manuellt. Det innebar ett enformigt arbete som var påfrestande för rygg, armar och axlar.
De flesta tyckte det var ett jättetråkigt moment att stå och dammsuga hela dagarna, nu slipper man det. Tidigare krävdes tre personer för att utföra dammsugningen, nu räcker det med en. Men vi behöver inte säga upp personal, i vår hade vi tillfälligt inhyrd arbetskraft från Manpower, säger Fredrik Rosenlind.
Ute i fabrikslokalen luktar det trä och mullrar från olika maskiner. Varje timme sugs 30 000 kubikmeter luft ut från lokalerna. Installationen av utsugningsstationen påverkar också luften i lokalerna.
Det blir mindre damm eftersom man slipper hantera emballaget lika mycket.
Investeringen i utsugningsstationen har kostat drygt 0,5 miljoner kronor.
I gengäld hoppas företaget få en 50-procentig ökning av produktionen av poröst emballagematerial.
Det är en liten rolig maskin, det är den enda i hela världen, säger Anders Hasselbo, vd för och koncernchef för Lamiflex.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!