Socialtjänst som arbetar på skolorna och medarbetare som till och med har sina kontor där. Det kan bli verklighet beroende på vad den utredning som utbildningsnämnden och vård- och omsorgsnämnden beställt. Bakgrunden är statistik som visar på att unga mår allt sämre i östra Sörmland – och i Sverige som helhet.
– Stressen ökar, stillasittandet ökar och ängslan ökar. Det är många saker som är oroande. Den största skyddsfaktorn är att trivas med skolan och sin fritid och då tycker vi att vi ska agera på något sätt, säger Linus Fogel (S) som är ordförande i vård- och omsorgsnämnden.
Oxelösunds kommun har sneglat på Eskilstuna som redan sjösatt ett liknande projekt.
– Vi hoppas kunna göra socialtjänsten till en naturlig del av skolan där de ska kunna möta eleverna i deras naturliga miljö och stötta och skydda dem. Lärarna får mer och mer uppdrag på sig och det blir övermäktigt om de ska lösa sådant här också, säger Fogel.
Vad skulle det här kunna innebära rent konkret?
– Att socialtjänsten deltar i elevvårdskonferenser, att de har möten med barn och föräldrar som behöver extra stöd och att de jobbar förebyggande med olika aktiviteter. Det kommer signaler från hela samhället om att ungdomar mår sämre och vi behöver göra något, säger Fogel.
Men först ska alltså förslaget utredas, en utredning som ska vara klar till första kvartalet 2019.
Om alla bitar faller på plats under utredningen – när tror du att det här kan vara igång?
– Vi har arbetat bra ihop med utbildningsnämnden när det gäller Drivhuset och jag är övertygad att vi kan lyckas med det här också. Det skulle kunna vara igång till höstterminen 2019.
– Det är en stor chans att det här blir av, men samtidigt har vi lagt utredningsuppdraget över valet. Det beror förstås på om vi får fortsatt förtroende att styra Oxelösund.
Fotnot: Drivhuset är inhyst på Campus Oxelösund. Under samma tak arbetar jobbcoacher, studie- och yrkesvägledare, socialsekreterare för ekonomiskt bistånd och SFI-lärare.