Stroke visar många ansikten
Det är bra att som medelålders mäta sitt blodtryck. Att gå med högt blodtryck under längre tid är en riskfaktor vid stroke som kan påverkas.Det förklarade neurolog Peter Appelros från universitetssjukhuset i Örebro då han talade om stroke i Nyköping.
SN har tidigare skrivit om stroke och att 30 000 svenskar drabbas av stroke varje år.
Stroke beror oftast på åderförkalkning, liksom kärlkramper och hjärtinfarkter, förklarade Peter Appelros. Vid en hjärnblödning brister ett blodkärl.
Hjärnan är mycket känslig för att blodtillförseln upphör. Om ett område blir utan i tio minuter eller mer blir det en cellskada. Blodtillförseln kan strypas genom åderförkalkning eller att en propp kommer till hjärnan från andra delar av kroppen.
Peter Appelros gick igenom riskfaktorerna och vilka vi kan påverka, antingen med mediciner eller med vårt sätt att leva.
De vi inte kan påverka är ju ålder och kön, ras och etniska faktorer, liksom ärftliga faktorer, förklarade han.
Tidigare har ju stroke i stor utsträckning drabbat män, men kvinnorna börjar nu komma i fatt.
Stroke är ju ovanligt i yngre åldrar. De kommer framför allt i åldrarna över 65. Men över 85 är de vanligare hos kvinnor även med hänsyn tagen till att kvinnor blir äldre.
Rökningen är naturligtvis en riskfaktor och Peter Appelros nämnde med beklagande att yngre har börjat röka mer igen.
Diabetes är också en riskfaktor. Men om man behandlar sin sockersjuka väl minskar risken att utveckla komplikationer.
Peter Appelros varnade för dålig kost, stillasittande och alkoholmissbruk.
Symptomen på att man fått en stroke beror på var stroken sitter.
Tydligast är en halvsidesförlamning. Men man kan också få dålig koordination och störd balans liksom sväljningssvårigheter.
Andra symptom kan vara dubbelseende eller att synen kan drabbas när en del av synfältet försvinner på båda ögonen.
Att köra bil eller röra sig allmänt i trafiken kan vara besvärligt. Ett annat symptom är apraxi som yttrar sig på det viset att man inte riktigt vet hur man ska bete sig för att göra en viss sak. Värre är kanske försämrat omdöme där man inte riktigt inser vad man klarar av.
Utredning om stroke görs i de allra flesta fall på sjukhus. Då är det viktigt att få reda på vad som hänt. Peter Appelros ser gärna att någon följer med den drabbade för att kunna berätta vad som hänt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!