Studiecirkel i kampen mot köttbullar

Trebarnsmamman Ann Louise Hellgren satt fast med sin familj i köttbullsträsket och tyckte matlagning var en pina. Då fick hon idén om en studiecirkel i matlagning för föräldrar och barn.

Övrigt2007-01-19 13:39
Ann-Louise Hellgren från Nyköping skäms inte för att berätta om hur jobbigt hon tycker det kan vara att fixa bra middagsmat till en småbarnsfamilj.
Med tre barn i huset, ett, fyra och sex år gamla, är det inte alltid det finns tid över för kreativa kockövningar vid spisen. Då barnens pappa dessutom lite skämtsamt bildat hata fiskklubben tillsammans med barnen, halkar kreativiteten allt som oftast rakt ned i det färdiglagade köttbullspaketet.
Det är ofta bråttom, barnen är hungriga och då väljer vi gärna säkra kort, saker som vi vet att ungarna gillar.

Ann-Louise kallar det feghet, det som gör att så många barnfamiljer fastnar vid kötbulls- och köttfärssåsmenyn hemma. Men hon ser också att bristen på kunskap, tid och vägledning som något som hindrar föräldrar från att laga ny, spännande mat tillsammans med sina barn
Under hösten som gått kände Ann-Louise att bristen på inspiration i köket blev alltför påtaglig. Hon ville laga mat tillsammans med sina barn, men vad och hur.
Jag behövde ny input, mer fantasi, och hörde mig för bland vänner och bekanta med småbarn. Jag blev inte förvånad över att höra att de flesta kände precis som jag.
Sin inspirationslösa tillvaro i köket till trots, hittade Ann-Louise energi för att lösa familjens middagsproblem på ett nytt sätt. Hon kontaktade flera studieförbund för att höra sig för om möjligheterna att starta en studiecirkel i matlagning, för föräldrar med mindre barn. NBV nappade och fixade fram lokal och duktig hushållslärare. Nyköpings kommun sponsrade med pengar och två lokala matvaruaffärer bidrog också till att studiecirkeln skulle blir genomförbar utan alltför stora kostnader för småbarnsfamiljerna.
Intresset var faktiskt så stort att vi fått starta två grupper direkt, berättar Ann-Louise.

För att inte inkräkta alltför mycket på familjernas fritid genomförs matlagningskvällarna varannan söndag, två timmar åt gången. Ett matinriktat studiebesök är också inplanerat i kursen, barnen ska tillsammans få bestämma vad de vill veta mer om. Kanske kan ett besök på en mjölkcentral eller en chokladfabrik vara spännande?
Alla föräldrar får också bidra till kursens innehåll med egna tips om mat och matlagning. En festmåltid avslutar kursen om ett par månader, naturligtvis är middagen även då lagad av föräldrar och barn, tillsammans.
Det här är ett bra sätt för oss föräldrar att hjälpa varandra på traven. Det är ju under småbarnsåren som det verkligen behövs nätverk för oss föräldrar, säger Ann-Louise Hellgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om