Studsvik åtalas för radioaktiva topaser
Strålbehandlade juveler som förflyttas mellan länder utan tillstånd. Det är orsaken till att Statens Strålskyddsinstitut nu åtalsanmäler Studsvik Nuclear AB. Över 40 kilo radioaktiva topaser som myndigheten ser som radioaktivt avfall har skickats från Studsvik till Schweiz utan tillstånd.
Studsvik skickade topaserna till Schweiz utan tillstånd. Men kunden ville inte heller ha ansvaret för materialet utan återsände en del av lasten, konstaterar Taina Bäckström, avdelningschef på SSI.
Statens strålskyddsinstitut, SSI, anser att topaserna helt enkelt ska betraktas som radioaktivt avfall. Topaserna innehåller för hög radioaktivet för att kunna hanteras enligt normala rutiner. Det finns inget som topaserna kan användas till eftersom de har ett så högt strålningsvärde att de är omöjliga att använda i exempelvis smyckesindustrin.
Ingen har kommit till skada, men det är inte bagatellartat. Vi har åtalasanmält eftersom de har brutit både mot strålskyddslagen och de villkor som SSI tidigare satt för utförsel av radioaktivt material.
Det fanns krav redan innan på Studsvik Nuclear att de företag som tar emot deras radioaktiva material måste ha tillstånd från sitt lands myndigheter. Något sådant tillstånd hade inte företaget som fick topaserna. SSI har kontaktat schweiziska myndigheter för att ta hand om det kvarvarande materialet.
Men Bertil Josefsson, avdelningschef för kvalitet, säkerhet och miljö på Studsvik Nuclear AB anser inte att företaget har gjort något fel. De har följt sin vanliga procedur när det gäller radioaktiva transporter.
Vi har transporterat topaser på det här sättet i 15 år, det är tradition. Topaserna klingar av innan vi sänder dem det vill säga att de inte radioaktiva längre när de sänds. I det här fallet hade de inte klingat av tillräckligt länge, men de var radioaktiva på en ytterst låg nivå. Att de skulle vara starkt radioaktiva är helt fel.
Men den åsikten tillbakavisar av SSI. Topaserna hade i genomsnitt tio gånger så höga värden som de topaser som företaget transporterat tidigare. I normalfall tar det bara ett år innan topaserna är hanterbara. Men i det här fallet krävs det enligt SSI mellan fem och tio år innan topaserna kan anses ofarliga.
För Studsvik Nuclear AB är det självklart att om de radioaktiva topaserna ska ses som radioaktivt avfall så ska de naturligtvis slutförvaras.
Men vi på Studsvik gör inte själva den bedömningen eftersom vi inte äger materialet. Kunden har fått all information om topasernas radioaktivitet. Om de hade ansett att det var oanvändbart så kunde de när som helst ha bett oss att förvara det tills topaserna hade klingat av.
Det var Studsvik Nuclear AB som självmant rapporterade in de höga radioaktiva värdena till Statens Strålskyddsinstitut.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!