Studsvik får ny vd

Studsvik meddelade i går att en ny koncernchef tillträder i oktober. Samtidigt kom beskedet att Studsvik Medical AB sålts, tillsammans med patentet för strålbehandling av tumörer enligt BNCT.

Övrigt2005-07-13 00:06
Det här är lite av spelets regler. Jag har varit här i fyra år och jobbat kollossalt mycket med att stöpa om koncernen. Det hade varit roligt att vara kvar och skörda frukterna, jag hade gärna stannat, säger Hans-Bertil Håkansson, koncernchef för Studsvik, som i går fick besked att styrelsen utsett en ny vd.
I oktober tillträder Magnus Groth som ny vd för Studsvikskoncernen.
Han är för närvarande direktör i Vattenfall AB med ansvar för bland annat affärsutvecklingsfrågor.
Fram tills Groth tar över kommer Håkansson att arbeta kvar.
Det är jobbet som styr, vi får se vad som händer. Får jag något arbete i regionen så kommer jag nog att bo kvar i Oxelösund, vi har trivts bra här, säger han.

I går offentliggjordes också att Studsvik Medical AB säljs till Hammercap AB, som är ett holdingbolag som drivs av Kurt Sköld, proffessor i materiefysik, och sonen Mikael Sköld.
Kurt Sköld har sedan 2001 drivit projektet med strålbehandling av patienter med hjärntumörer enligt BNCT-metoden på Studsvik.
Nu ska vi ut och skaffa finansiärer för att etablera en ny anläggning. Det finns tre optioner. Studsvik är en, men utvecklingspotentialen är inte den mest optimala på grund av det geografiska läget. De övriga två är Stockholm eller Uppsala där anläggningen kan ligga i direkt anslutning till universitetssjukhusen.

En accelerator som behövs för behandlingen är precis färdigbyggd i USA och håller på att testköras. Med målet att strålbehandlingen av patienter ska komma igång igen under våren 2007 behövs finansiärer som kan bidra med 35 miljoner kronor i en första omgång. I summan inkluderas all utrustning och ett års behandling av patienter.
Hur mycket har affären kostat?
Mer än jag skulle vilja förlora. Varken min son eller jag är rika, så det betyder att vi är väldigt säkra på vår sak, säger Kurt Sköld.
Är det inte tråkigt att förlora forskningen inom det medicinska området?
Visst är det så, men vi vi har koncentrerat oss på tjänster inom kärnkraftsindustrin. Vi är glada att det finns möjlighet för metoden att utvecklas vidare, det har varit ett utvecklingsprojekt som vi har satsat stora pengar i, säger Hans-Bertil Håkansson.
Hur stor är chansen att BNCT-metoden kommer att finnas kvar i Studsvik?
Det finns lämpliga byggnader, men det måste till något extra. Kanske att det kan finnas något regionalt intresse att vi finns kvar här?, säger Kurt Sköld.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om