Studsvik stäms för låga kvinnolöner

Två kvinnliga ingenjörer på Studsvik i Nyköping tjänar mindre än sina manliga kollegor trots att de utför liknande eller i vissa fall mer kvalificerade arbetsuppgifter. Det har fått fackförbundet Sif att stämma bolaget för brott mot jämställdhetslagen.

Övrigt2004-09-02 23:46
Lönetvisten mellan Studsviksbolagen och kvinnorna har pågått sedan 2002 och tagits upp både lokalt och centralt, enligt fackförbundet Sif:s förbundsjurist Nina Johansson, som även är de båda kvinnornas ombud.
Det som återstod var att lämna in stämningsansökan till Arbetsdomstolen (AD), säger Nina Johansson.

Den ena stämningen, mot bolaget Studsvik Radwaste, gäller en kvinna född 1967. Som ansvarig strålskyddsingenjör i bolaget sedan år 2002 har hon en månadslön på 21 350 kronor.
En av hennes manliga kollegor, som också arbetat som ansvarig strålskyddsingenjör sedan år 2002 har en månadslön på 24 900 kronor.
En annan manlig kollega, som är strålskyddsingenjör, tjänar 23 400 kronor.

Enligt kvinnans fackförbund Sif är kvinnans arbete lika eller åtminstone likvärdigt med de båda manliga kollegornas arbeten i jämställdhetslagens mening.
När det gäller den senare är kvinnans arbete dessutom mer kvalificerat.
Den andra stämningen, mot bolaget Studsvik Nuclear, gäller en kvinna född 1970. Även hon arbetar som ansvarig strålskyddsingenjör och har gjort det sedan 1993. Hon har i nuläget en månadslön som uppgår till 20 150 kronor.
Även denna kvinnas manliga kollegor tjänar mer än henne. Förutom de två männen som nämndes ovan arbetar där en manlig kollega som är strålskyddsingenjör.
Han tjänar 20 700 kronor i månaden.
När det gäller den här kvinnan anser Sif att hennes arbete är mer kvalificerat än det som två av de tre manliga kollegorna utför.
Mål som gäller jämställdhetsfrågor är svårvunna. Tillfällena då mål varit framgångsrika i AD är få, men man måste försöka, säger Nina Johansson.

Inom två veckor ska arbetsgivarnas svaromål vara inne hos AD. Där ska de redogöra för argumenten till varför de kvinnliga strålskyddsingenjörerna har mindre betalt än de manliga och de ska visa att det inte har med de anställdas kön att göra.
Vissa av männen har ju till och med lägre befattningar än kvinnorna och där finns absolut ingen anledning till att de ska ha högre lön.
I förhandlingar har arbetsgivarna, enligt Nina Johansson, sagt att det handlar om marknadsskäl, att de inte hade kunnat locka dem att arbeta på Studsvik om de inte fått den aktuella lönen.
Men samtidigt anställde de en kvinna för att utföra samma arbetsuppgifter senare och hon fick betydligt lägre lön. Och då är det inte marknadsskäl som gäller.
Om det inte blir aktuellt med förlikning räknar Nina Johansson med att det dröjer minst ett år innan ärendet tas upp i AD.
På Studsvik meddelar man att de i nuläget inte kan kommentera ärendet eftersom stämningsansökan mot bolaget inte nått dem än.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om