Sug efter lokalt på välbesökt marknad

Det kan ha varit fler som ville handla lokala grönsaker än någonsin, för det var trångt mellan stånden på Trosa skördemarknad.

Knut Hanner från Hillsta gård var missnöjd med årets morötter.

Knut Hanner från Hillsta gård var missnöjd med årets morötter.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-08-27 17:00

– Det är inget morotsår i år, säger Knut Hanner från Hillsta gård när han bryter av blasten och räcker över de ganska korta orangefärgade rötterna.

Egentligen var det inte år för någonting, med den torka som rådde i juli och slagregnet som kom i augusti, konstaterar han och sveper med handen över grönsakerna som ser ut att ha mått ganska bra ändå i sommar.

– Vi ska vara nöjda med att vi har krafsat ihop det här.

Trosa skördemarknad ska enligt turistkontoret utmärkas av att vara gammeldags med lokala produkter. Och här fanns en del lokalt; lite grönsaker, lite korv, fårskinn och honung från trakten. Men det fanns även en hel del av det vanliga marknadsutbudet med godis och prydnader.

Magnus Bivegård från Bromma kryssade sig fram mellan stånden med en dubbelvagn där barnen Devin och Vanilla satt och spanade på vimlet. Han var i Trosa för att hälsa på mormor – och för att handla lokalproducerat.

– Det här är underbart. Jag gillar närodlat och ekologiskt och passar på när jag är här, säger han.

Och marknaden var välbesökt. Någon fångade till och med en bild på statsminister Stefan Löfven när han promenerade med sin fru längs en av Trosas gränder. Besökare kom både från Trosa och från andra orter. Kristina E Holgersson som växte upp i Trosa är gammal barndomsvän till Knut Hanner och när hon kom till marknaden passade hon på att handla i hans stånd. Och det är de lokala produkterna hon är ute efter.

– Det finns några lokala stånd, och det är det man vill ha. Det andra finns över allt.

Hon uppskattar att trenden att ta hand om lokala produkter växer, med tanke på hur mycket mat fraktas på transporter runt om i världen.

– När jag var ung tänkte jag inte på det, men nu är det jätteviktigt att ha egen mat. För miljön är det viktigt att ta tillvara det lokala, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om