Svamp gott till vardag och fest

Svamp är en fantastisk ingrediens i matlagningen, både till vardag och fest. Vi lät Niklas Läth, lärare och kock vid Nyköpings hotell- och restaurangskola, fixa lite lättlagad lyx. Prova själv!

Övrigt2006-09-07 16:35
Pasta med karljohanssvamp
och portvin (4 port)

400 g pasta
1 msk smör
1 gul lök
200 g färsk karljohanssvamp
1/2 dl portvin
1 msk mjöl
3 dl mjölk
salt och peppar
finstrimlad persilja

Finhacka löken. Skär svampen i sockerbitsstora bitar. Fräs svampen och löken i smöret i cirka fem minuter.
Tillsätt portvinet och låt koka in. Pudra över mjölet och tillsätt mjölken i omgångar under omrörning.
Låt koka ihop till lagom konsistens. Tillsätt persiljan och krydda.
Koka pastan och blanda med såsen. Riv över lite parmesanost!


Kantarellrisotto (4 port)
200 g färska kantareller
2 schalottenlökar
1/2 dl vitt vin
1 msk smör
400 g risottoris
6 dl varm hönsbuljong
1 strimlad salladslök
1 msk smör
riven parmesanost
salt och peppar

Dela kantarellerna i mindre bitar. Finhacka löken. Smält smöret, lägg i löken och kantarellerna, låt fräsa i fem minuter. Tillsätt riset och vinet och låt det koka in. Sänk värmen och tillsätt hönsbuljongen, lite i taget så att den hinner koka in i riset mellan varje skvätt (det är inte säkert att all buljong går åt!).
Låt puttra under omrörning i cirka 15 minuter eller tills riset känns klart (det får gärna vara lite tuggmotstånd).
Tillsätt salladslök, parmesan och smör och rör om försiktigt. Smaka av med salt och peppar, rör ev ned överbliven buljong tills risotton känns lite lös och krämig.
Servera risotton som den är eller tillsammans med en köttbit!

Syltade trattkantareller
5 liter färska trattkantareller
2 1/2 dl ättikssprit 12%
1 liter vatten
100 g strösocker
0,5 tsk nejlikor
2 lagerblad
1 tsk vitpeppar, hel
1/2 tsk timjan

Fräs svampen så att det mesta av vätskan försvinner. Gör en påse av lite tyg och lägg i kryddorna. Koka upp lagen (vatten + socker + ättika) tillsammans med kryddpåsen, lägg i svampen. Låt koka i cirka 15 minuter till en simmig konsistens. Fyll på med svamp och lag i burkar och förvara i kyl. Hållbarhet cirka två veckor.
Servera som läckert tillbehör till förslagsvis paté eller viltkött!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om