Svårare få plats på äldreboende

Ribban för att få en plats på ett äldreboende höjs ständigt. I framtiden kommer endast dementa och gamla med flera sjukdomar att bo på Häradsgården, Trosagården eller Ängsgården i Trosa kommun.

Övrigt2004-04-22 22:43
Äldreutveckling i Sverige:
De flesta som är 80 år och äldre runt år 2020 måste räkna med att bo kvar i eget boende. För att klara det behöver hemtjänsten utökas i antal och kompetens.

Trosa kommuns vård- och omsorgschef Jeanette Sander skissar på hur det ser ut för de gamla i Trosa kommun kring år 2020. Då är det drygt 800 personer i kommunen som är mellan 80 och 90 år. Det är en utveckling med ett stort antal personer över 80 år som de flesta kommuner går till mötes. 1940-talets stora barnkullar har blivit gamla och vårdberoende.
Häradsgården, Ängsgården och Trosagården kommer att ha två slags boenden framöver ett för dementa och ett för geriatrisk omvårdnad, säger hon och förklarar geriatrisk omvårdnad med gamla tidens sjukhem för patienter som har flera sjukdomar och som behöver vård i stort sett dygnet runt.
Hon skissar på att vid år 2020 kommer Trosagården att ha 20 platser för dementa och 20 platser för geriatrisk omvårdnad. Häradsgården har också hälften dementa och hälften geriatrisk omvårdnad medan Ängsgården, som i dag är enbart demensboende fortsätter med den patientkategorin.
Dessutom behövs elva platser för geriatrisk omvårdnad nära vårdcentralen där det finns läkare.
I dag har Häradsgården i Vagnhärad elva tomma platser som snart ska bli korttidsboende. Ett korttidsboende måste finnas kvar i kommunen, anser hon, även om det inte blir på Häradsgården i framtiden.
De är en livsnödvändighet för de anhöriga. Det är ingen hemlighet att utvecklingen går mot att anhöriga tar ett större vårdansvar.

Trosa kommun har under sex år lagt ned 42 platser på äldreboenden. Jeanette Sander tror inte att kommunen kommer att utöka platserna men de ska heller inte bli färre.
I stället kommer man att satsa på högre personaltäthet och högre kompetens för att allt fler äldre ska kunna bo kvar i eget boende.
För att möta år 2020 måste vi också få fler sjukgymnaster och arbetsterapeuter till äldreomsorgen. Det ger en livskvalitéhöjning att kunna klara sig själv och att ha de rätta hjälpmedlen för att göra det. Och med ett team runt de lätt dementa kan även de bo kvar hemma.
Men a och o är att all samhällsplanering samordnas för att klara framtidens äldreomsorg.
Vi får helt enkelt inte fortsätta skicka över kostnader till varandra, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om