Svårt att få rätt för den som inte är lika

Övrigt2006-03-16 16:51
Alla ska stå lika inför lagen. Men helt lika står vi aldrig där, de vackra ambitionerna till trots. Den senaste rapporten om diskriminering, i rättssystemet i det här fallet, kom igår och avslöjar inte några hemligheter. Är rättvisan rättvis? bekräftar snarare misstankar om hur det kan vara. Brottslingar ur minoritetsgrupper döms hårdare än andra som gjort samma brott. De olika får inte lika behandling.
Jerzy Sarnecki, kriminologiprofessor och redaktör för rapporten, beskriver fenomenet som omedveten rasism. Den som avviker från normen bedöms mer strängt. Det är ingalunda unikt för svenska domstolar, fenomenet är uppmärksammat i många länder. Rapportförfattarna understryker dock bristen på forskning inom området och att rapporten helst bör ses som startpunkt för en djupare granskning.
Men diskrimineringen är verklig, exakt vilka faktorer som bidrar och påverkar återstår att efterforska. Akuta, effektiva motåtgärder är alltså svåra att finna. Rapportens slutsatser om omedveten rasism innebär ju inte att varje domslut är rasistiskt och att varje dom är för hård eller för mild. Uppenbara fel avslöjas snabbt, men det är i de små nyanserna som glidningar i bedömning är möjlig.
Medvetenheten om problematiken borde åtminstone ruska om i rättssystemet och ge försvarsadvokater argument till klientens försvar.

Det är inte förvånande att rättssystemet bär på dolda diskriminerande faktorer när andra tunga områden i samhället har samma problem. Rättsväsendet, politiken, arbetsmarknaden och utbildningssystemet allt hänger ihop och påverkar varandra. Om människor med utländsk bakgrund stöts ut från arbetsmarknaden på grund av sitt utseende, sitt tal eller vad det nu må vara, är det lätt att fortsätta stötas ut även i nästa led, i nästa kontakt med exempelvis myndigheter. Karusellen snurrar vidare.

Det är därför arbetet mot diskriminering måste ske på bred front. Med mer likvärdiga chanser i arbetslivet ökar möjligheterna att skipa mer lika rättvisa i domstolarna.
Allt kräver dock att man först förmår att erkänna samhällets brister, och bland större misslyckanden är den förda integrationspolitiken ett typexempel på hur lätt mycket kan bli fel. Här ska du vänta på din tur och nu måste vi se till att du får en ärlig chans att försörja dig är två vitt skilda budskap som säger mer än man anar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om