Sedan SN nyligen skrev om TBE-vaccinering i Sörmland har flera läsare hört av sig och berättat att de haft svårt att boka tid för det på landstingsdrivna vårdcentraler i SN-området.
SN har varit i kontakt med alla landstingsdrivna vårdcentraler i Nyköping, Oxelösund, Trosa och Gnesta, och flera bekräftar att man i år har valt att prioritera barn och ungdomar upp till 19 år (där vaccinationen är gratis).
– Till vuxna kan vi inte erbjuda TBE-vaccinering, utan vi hänvisar till privata aktörer, säger exempelvis Charlotta Påhlman Lind, verksamhetschef på vårdcentralen i Oxelösund.
Undantagen bland de landstingsdrivna vårdcentralerna i SN-området är Trosa vårdcentral och Gnesta vårdcentral. Där finns det möjlighet för vuxna att boka tid.
– Vi tar emot de som vi har möjlighet att ta emot. Sedan är det kanske så att det är barnen vi måste ta i första hand, men det är inte så att vi nekar någon vuxen om vi har tider, säger Monica Hästbacka, enhetschef på Trosa vårdcentral.
Anledningen till att övriga vårdcentraler valt att prioritera barn och ungdomar uppges vara kopplat till den ansträngda bemanningssituationen.
– Vi har gjort såhär tidigare år när vi har sett att resurserna inte riktigt räcker till. Det är inte heller obligatoriskt att vi ska erbjuda vaccinationer. Man kan säga att det är en tilläggstjänst inom primärvården, säger Aina Nilsson, divisionschef för primärvården i landstinget.
Flera av de privata alternativen finns i Nyköping, och består av Vaccinkliniken och Din Vårdcentral. Även Stadsfjärdens vårdcentral i Nyköping är som bekant privat, men där kan man som vuxen inte TBE-vaccinera sig.
– Vi hänvisar då till Vaccinkliniken, och det har vi gjort sedan en lång tid tillbaka. Vi har ett avtal med dem som gäller vissa dagar, säger Björn Hallström, verksamhetschef på Stadsfjärdens vårdcentral.
Utöver det finns Fästingsbussen, som drivs av VaccinDirekt i Stockholm. De gör under våren och sommaren flera besök med sin mobila vaccinationsmottagning i Nyköping, Trosa och Gnesta.
Kostnaden för en vuxen att TBE-vaccinera via en privat aktör är något högre än hos landstinget, där prislappen ligger på 305 kronor. De privata alternativen landar i regel på mellan 50-100 kronor mer.
Enligt Aina Nilsson finns det dock en liten chans för vuxna att vid särskilda tider TBE-vaccinera sig via landstinget, om resurserna finns.
– Vi har haft den här diskussionen att vi prioriterar barn och unga, och har man med sig sina föräldrar så försöker vi hinna med att ta dem också, säger hon.
– Jag tycker det är viktigt att det framgår att vi måste lägga våra resurser på att vara tillgängliga i telefon, vi ska bedöma akuta tillstånd, vi ska ta emot patienter med diabetes, hjärtsvikt, KOL, och så vidare. Saknar man sköterskor så blir det svårt att trolla fram personal. Vi har sett det här som en prioritering som är möjlig att göra, utan stor risk.