Svensk kärnkraftsindustri får stå sitt kast

Övrigt2004-10-04 22:01
Kärnkraftsindustrin försatte chansen att ställa om sin produktion på marknadsmässiga grunder.
Efter drygt två års förhandlingar kunde statens kärnkraftsförhandlare Bo Bylund, inte redovisa ett enda konkret resultat. Det är förklaringen till att de tre partierna med ansvar för kärnkraftens avveckling socialdemokraterna, centerpartiet och vänstern - har tappat tålamodet.
För att uppfylla riksdagens beslut om en omställning till ett ekologiskt och hållbart energisystem tvingas man återigen tillgripa lagstiftningen. Att kärnkraftsindustrin trilskas räddar inte Barsebäck 2 som enligt gårdagens besked stängs redan nästa år.

Syftet med samtalen har bland annat varit att trygga tillgången på energi och se till så att omställningen kan ske på konkurrensmässiga villkor.
Modellen är hämtad från Tyskland. Men den svenska kärnkraftsindustrin har inte alls visat samma vilja till konstruktiva samtal utan snarare blockerat möjliga lösningar genom att ställa orimliga krav på att avtal ska ska gälla över riksdagsvalen. Att binda upp nya riksdagsmajoriteter för vissa skattesatser strider mot svensk grundlagstiftning vilket även kärnkraftsindustrins jurister borde begripa.

Men allt kan inte skyllas på industrin. Reaktionen är sannolikt ett svar på regeringskansliets vankelmod när det gäller kärnkraftsavvecklingen och regeringens vilja att leva upp till energiöverenskommelsen.
Ända sedan folkomröstningen och
lanseringen av linje 2 har social-
demokraterna saknat både hållning och kurage i energifrågan. Något som svensk energipolitik fortfarande lider av, 24 år efteråt.
Avgörande för trovärdigheten i den svenska energipolitiken är att Barsebäck 2 avvecklas nästa år för att visa att man menar allvar.
Då kanske även kärnkraftsindustrin kryper till korset.

Nu är vi tillbaka till utgångsläget. In en sekund får gå förlorad i omställningsarbetet som länge har gått på sparlåga. Vindkraft, bioeldad kraftvärme, solenergi och vattenkraft har en stor potential som måste tas tillvara.
Men även naturgas kan användas under en omställningsperiod.
Trots ett förväntat gnöl från gamla kärnkraftskramare är reaktionerna från övriga borgerliga partier måttliga.
Det vittnar om att det finns en förståelse för att energipolitiken måste vara långsiktig, och att det är en fråga som bör vara avförd från dagordningen vid ett borgerligt maktskifte 2006.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om