Svenskarna äter 15-20 miljoner liter varje år
I Sverige älskar vi jordgubbar. Största trycket på odlarna ligger givetvis kring midsommar då alla vill ha jordgubbar. Men resten av året äter vi också ordentligt. Totalt går det åt mellan 15 och 20 m i l j o n e r liter varje år.
Det är fortfarande stort tryck på svenska jordgubbar. Andra frukter och bär verkar svenskarna inte bry sig om varifrån de kommer, men jordgubbarna verkar de tycka är viktigt att de är svenska.
Den sort som säljs främst i handeln är den mörkröda Honeoye. Den gubben har längre hållbarhet än andra sorter, och det är viktigt både för affären och kunderna. Jordgubbar är annars mycket känsliga och hållbarheten är kort.
I södra Sverige har skördesäsongen kommit i gång och i runt tio dagar har vi kunnat köpa svenska bär. Om två veckor väntar den stora försäljningstoppen.
Midsommar är verkligen jättestort. Det är som Wimbledon i England eller skinkan på julafton alla förknippar midsommar med jordgubbar.
Under sommaren är Sverige självförsörjande på jordgubbar och det finns flera hundra odlare från Skåne i söder till Norbotten i norr.
Förr var jordgubbsodlarna många och små, men nu specialiserar sig fler och fler i sin odling och de blir större.
Hur länge kommer säsongen att vara?
Allt beror på vädret, men med det här vädret kommer säsongen absolut att forceras. Det gäller alltså att passa på.
Martin Engström jobbar med jordgubbar och ser till att odlarnas bär distribueras och säljs. Och visst slinker det ner en och annan jordgubbe.
De är ju gratis! Jag ser det som en löneförmån.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!