Om detta sedan är en rättvisande bild av dansk grisuppfödning är svårt att säga, men uppgifterna är onekligen avskräckande.
Inte heller svensk djuruppfödning är befriad från problem och bekymmer. Men även om vi talar om djur som föds upp med syfte att gå till slakt, så kringgärdas svinproduktionen i Sverige av en ambitiös lagstiftning, som är till för att säkerställa en anständig uppfödningsmiljö.
Visst kan man med ett anklagande finger ge sig på importörer och livsmedelskedjor och ställa dem till svars för vilka köttprodukter de levererar. Men det är halvdant agerat. Grossister och butiker kan aldrig ha ett totalansvar för vilka köttprodukter som kunden till slut väljer, lägger i kundvagnen och betalar för i kassan.
Som konsument måste man också känna ett ansvar för vad som hamnar på tallriken. Det är inget fel med att äta kött, tvärtom. Väldigt många ser det som en viktig del av kostcirkeln och källan till mycken matglädje.
Men som konsument kan dock man påverka utbudet, genom att noga välja produkter. Det går att göra skillnad. Att kunna säga att mitt inköp gynnade producenter som står för en ansvarstagande djurhantering, är inte bara av värde för kunden utan också marknadspåverkande. Om tillräckligt många tänker och agerar så.
Annars blir det enbart lägsta pris som regerar och styr utbudet.
Bra mat blir bara bättre när man vet att det är producerat på ett schyst sätt. Därför är det vettigt att välja köttprodukter som producerats med tydliga och höga djurskyddskrav.
Med ett EU-perspektiv för ögonen, inte minst nu med ett EU-parlamentsval bara någon vecka bort, finns det verkligen skäl att lyssna till de partier som talar för ett stärkt djurskydd inom hela EU. I förlängningen kommer det att göra det lättare att vara en ansvarstagande konsument i hela Europa. Men även då kommer det att vara konsumentens val som i slutänden avgör vad som säljer bäst och mest.
Ta ansvar för vad du lägger på tallriken
Svenskarna gillar fläskkött och en ökande andel av konsumtionen utgörs av importerat griskött. Och i Sverige äter vi mycket danskt fläsk. I fjol handlade det om 40 000 ton.Under ett par dagars tid har radions Ekot rapporterat om missförhållanden vid dansk grisuppfödning. Suggor i trånga burar, grisar utan halm och strö trots att lagen kräver det, rutinmässig avklippning av svansar trots att det är olagligt, onödig stress på väg till slakt. Det är – om uttrycket tillåts – ingen aptitlig läsning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!