Ta buss till Mölnbo och tjäna pengar
För pendlarna i Gnesta är det länsgränsen som bokstavligt talat sätter käppar i hjulen. Om det inte vore för den skulle tågen rulla mot Stockholm 200 kronor billigare, precis som den gör från Mölnbo. Flytta gränsen, eller flytta stationen, det är frågan.
Länsgränsen mellan Södermanlands- och Stockholms län har blivit just en sådan laddad plats.Det är dels det positiva faktum att Stockholms Lokaltrafik faktiskt kör över gränsen till Gnesta, dels kontentan av detta, att det kostar att passera en gräns och vem som ska betala för det.
För pendlare i Gnesta innebär den senaste taxehöjningen att de måste betala 200 kronor mer, än de som pendlar från andra sidan gränsen.
Stockholms lokaltrafik, SL, har det senaste året haft ett underskott på drygt sex miljarder kronor. Hälften av de pengar som trots allt rullar in kommer från biljettförsäljning, den andra hälften från skatteintäkter.
För att trafiken ska gå med vinst skulle biljettpriset behöva vara så högt att ytterst få skulle vara villiga att åka tåg.
Stockholms lokaltrafik, har inte rätt att subventionera trafik utanför länsgränsen, säger Maria Adolfsson, pressansvarig på SL.
Det gör att Gnesta måste betala de extra pengar som det kostar att köra över länsgränsen. År 2001 uppgick den summan till 4,6 miljoner kronor, bara för pendeltågstrafiken. Ytterligare drygt 3 miljoner kronor betalas av Länstrafiken i Sörmland.
Enligt kommunens planeringschef Roger Knutsson beror de extra 200 kronorna på att Gnesta kommuns politiker har beslutat att inte subventionera folks arbetsresor.
Men pendlarna är irriterade ändå. En del tycker rent av att kommunen skulle göra en vinst om de slutade betala flera miljoner till Stockholm och i stället satte folk på gratisbussar till Mölnbo där stockholmstaxan gäller.
Det anser planeringschefen vara ett ganska dumt och ogenomtänkt förslag.
Då kan man väl lika gärna åka buss hela vägen till Södertälje och så lägger vi ner tågbanan helt, säger han och påpekar att ett pendeltåg tar fler passagerare än en buss.
Andra förslag från pendlare är att helt enkelt flytta perrongen och stationen i Gnesta på andra sidan länsgränsen.
Roger Knutsson betvivlar att det skulle innebära någon ekonomisk vinst.
Flyttar vi stationen till exempelvis Wisbohammar gärde så måste ju Gnesta kommun och dess invånare stå för hela den kostnaden. SL lär inte ha något intresse av att flytta på stationen i alla fall, säger han.
Stockholm betalar mycket högre landstingsskatt än vi gör i Gnesta. Deras femhundring och högre skatt kanske faktiskt blir detsamma som gnestabornas 700 kronor.
Hur mycket Gnesta kommun skabetala för årets pendeltåg är ännu ovisst.
Sara Bohlin
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!