Att variera kosten i skolan, i omsorgen och på andra arbetsplatser med storkök är en god och näringsrik princip. Vi mår bra av att då och då bryta det invanda och upptäcka att det nya, det andra, också är bra och mättande mat. Förnyelse är ofta nyttigt. Det finns samtidigt goda skäl att vara skeptisk mot rubriksökande åtgärder som Köttfri måndag.
En mustig grönsakssoppa är lika bra mat som en vällagad kalops eller stekt spätta. Barnen i skolan ska ha alla möjligheter att välja en köttfri måltid. Boende inom äldrevården eller den offentligt styrda hemtjänsten ska ha samma möjligheter. Problemet är när makthavare får för sig att bestämma att det ska vara en viss dag. Då blir det mer en poserande, en låtsasgrön socialism. Ingen ska få avvika, vi ska alla sörpla på kommando. Det är inte rätt sätt att välja Dagens rätt.
Såväl ur ett hållbarhetsperspektiv som ur ett näringsperspektiv gör vi klokt i att inte trycka i oss stora mängder kött varje dag. Vi kan äta mer varierat – och oftast må bättre. Att tvinga alla offentligt utfordrade undersåtar i Nyköping att äta sparrissoppa just på måndagar, är däremot fel väg att gå.
Den offentligt producerade maten bör ge i stället oss chansen att välja närproducerat kött, ekologiska eller frilandsodlade grönsaker, fisksoppa från uthålliga fiskevatten. Gärna varje dag – och inte bara på måndagar. Det är en vision värd namnet.
Vi behöver våra betande djur, inte bara för mat, utan också för att köttdjuren ingår i ett kretslopp. Med det får vi både öppna landskap och naturligt producerad gödsel. Betade hagar och ängar bjuder på rik biologisk mångfald. Med minskad efterfrågan på kött blir det färre kalvar, färre grisar och får – kanske även färre hästar. Vi kan tvingas använda maskiner för att få landskapen att se ut som om där fanns naturligt betande djur. Eller så får hag- och ängsmarker växa igen. Det är inget bra framtidsscenario.
Den som vill förmå medborgarna att tänka på vad de äter måste kunna föra en dialog, även kommunstyrelsen i Nyköping. Det här är ett slappt beslut, uppfostrande och taget von Oben. Lägg hellre fram argument om varför en varierad kost är värdefull. Förklara varför det är bra att ibland byta ut köttbullarna mot linsgryta. Det kan få vara köttfritt både på en onsdag och på en fredag. Argumentera för hur färska grönsaker utanför odlingssäsongen kan ha producerats och transporterats på ett sätt som försvagar vår planet.
Uppmuntra till självständigt tänkande. Skolbarn och äldre ska kunna välja mat på ungefär samma premisser som vi andra. Det är livskvalitet och anständighet i en och samma lunchlåda.