Tam vårflod trots snömassor
Trots en snörik vinter är vårfloden i Gnesta hittills inte extrem. Än så länge har det gått bra. Vi får se när snön smälter i skogen, säger Jesper Feddersen, chef för va- och renhållningsenheten i Gnesta.
Jesper Feddersen medger att han ändå är lite förvånad över att flödena inte blivit större.
På sätt och vis, men det är ganska mycket snö som varit bunden, det har gått ganska sakta där det tinat på dagen och tjälat på natten. Det har dragit ut på förloppet, säger Jesper Feddersen.
Har vintern annars varit extrem?
Det har varit en lång vinter, samtidigt kom snön när det var kallt, säger Jesper Feddersen.
Tjälen bidrar till att smältvattnet snabbare når ned till vattnet och sjö och vattendrag. Det i sin tur kan öka risken för källaröversvämningar men hittills har Gnesta varit förskonad från sådana. Även det förvånar Feddersen en aning, han hade gissat på fler källaröversvämningar.
Ja, jag hade nästan trott det, säger han.
Han jämför med 2002 som också var ett extremt år vad gäller dagvatten, då i form av regnvatten, men hittills har vattenflödena inte nått upp till de rekordnivåerna. Det visar mätpunkter kommunen har vid reningsverket i Gnesta. Där låg vattennivån i går ännu 30 centimeter under rekordnivån.
Richard Axelsson, anställd på vatten- och gatuenheten, har sedan mitten av mars arbetat med att tina upp dagvattenbrunnar i samhället, ett arbete som nu är klart och som är en stor del till förklaringen att Gnesta sluppit översvämningar.
Det handlar om 4050 brunnar som Richard Axelsson tillsammans med ett par man till hållit upptinade med hjälp av en ångmaskin.
Var och en av brunnarna har tagit tio minuter att tina och arbetet har tagit dem ett par arbetsveckor.
Upptiningen av brunnarna görs för att undvika översvämningar när vårfloden kommer. Brunnsvatten går ned i diken och kulvertar och vidare ut
i Frösjön.
Svårast har det varit att hålla dagvattenbrunnar på norrsidan tinade, säger Richard Axelsson, där solen inte kommer åt. Thulegatan och Västervägen är två sådana platser.
Är arbetet klart nu?
Förhoppningsvis, nu hoppas jag att sommaren kommer, säger Richard Axelsson.
Jesper Feddersen väntar också på plusgrader.
Ett ordentligt blidväder så försvinner snön även i skogarna, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!