Kampen mot spelberoende är alltså inte huvudintresset, alla fromma ord till trots. I mer handfasta termer handlar detta om de årliga fem miljarderna till statsbudgeten.
Regeringen saknar egen majoritet, men erfarenheterna från Danmark bör öppna för en bredare samsyn i riksdagen. Om inget görs kommer det olagliga spelandet över nätet att öka – och staten förlora en växande andel skatteintäkter. Det ligger i det allmänna intresset att minska det olagliga spelandet och göra det kontrollerbart och beskattningsbart.
I Danmark tar staten 20 procent av spelöverskottet för att ett företag ska få licens för att anordna spel. Modellen intresserar den svenska regeringen, efter det att Kristdemokraterna sagt ja.
Mer svävande besked kommer från finansdepartementet. Staten har monopol på ett antal spelformer och äger dessutom den största aktören. Det rinner in pengar varje år till statskassan från Svenska Spel.
I den danska modellen blir dagens olagliga online-spelande, pengaspel på nätet, möjligt att beskatta. Börsnoterade bolag som Betsson och Unibet har i år ett överskott från den svenska marknaden som vida överstiger en miljard kronor. Lägg till en uppsjö av andra spelbolag, pokersajter med mera, så landar säkert det obeskattade spelandet på över två miljarder kronor.
20 procents skatt skulle ge 400 miljoner i nya intäkter till statskassan, kanske mer. På sikt kommer säkert Svenska Spel att tappa marknadsandelar, men till en början kan bolaget exempelvis börja erbjuda casinospel online, den viktigaste intäktskällan för såväl Unibet som Betsson. Oron för statsfinanserna är överdriven.
De som däremot riskerar att förlora är de butiker som i dag tjänar pengar per spel, ungefär två miljarder i ombudsintäkter. Provisionen kan på mindre orter vara avgörande för exempelvis mackens eller kioskens framtid. Även travsporten oroas av risken för en minskande marknad med stora regionala konsekvenser om antalet banor och hästuppfödare minskar.
Fördelen är att vi skulle få bort ett onödigt monopol eller oligopol. Marknaden skulle bestå av flera lagliga konkurrerande aktörer. Staten skulle kunna öronmärka resurser mot spelmissbruk och inte längre vara huvudintressenten för att hålla spelandet uppe.
Tärningen är kastad – lär av Danmark
Den danska spelreformen har varit så lyckosam att de fyra partierna i Alliansen är överens om att pröva detta för svensk del. Det främsta hindret ser ut att vara osäkerheten om statsfinanserna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!