En Barack Obama räddar ingen svensk regering. Den amerikanska presidentens kommande besök visar däremot att Sverige växer som utrikespolitisk aktör. Signalvärdet av en svensk ekonomi i europeisk toppklass kombinerat med ett mycket förbättrat samtalsklimat med den amerikanska administrationen ligger då tungt i vågskålen.
Därmed finns utrymme att från svensk sida även beröra mer kontroversiella områden i umgänget med supermakten. Även om det inte är riskfritt. När Tysklands förbundskansler Angela Merkel lyfte ämnet global övervakning tidigare i somras gnisslade det till i det glada samtalet. Obamas leende stelnade. Inte heller statsminister Fredrik Reinfeldt (M) får dra sig för att beröra frågan om amerikansk massövervakning av svenskar. USA:s säkerhetsintressen är inte alltid samma som Sveriges eller EU:s.
USA:s markering av Sverige som en viktig samtalspartner bottnar i mer än bara en amerikansk fnurra på tråden med Rysslands Vladimir Putin. Alliansens insatser i regeringsställning – särskilt statsfinanserna – möter respekt bland utomstående betraktare.
Jämförelser är oundvikliga med EU-toppmötet 2001 i Göteborg, som gav dåvarande statsminister Göran Persson (S) statsmannaglans i ett läge när det såg ganska mörkt ut för regeringsunderlaget, Socialdemokraterna i regeringen och Miljöpartiet och Vänsterpartiet som stödhjul i riksdagen. Den regeringen stärktes paradoxalt nog också av upploppen på Göteborgs gator. USA-hatarnas aggressivitet fick väljarkåren att söka de då tryggaste korten. En splittrad borgerlighet i opposition förlorade mot den bastant Perssonska framtoningen.
Mycket har hänt sedan dess. Barack Obama är inte George W Bush. Fredrik Reinfeldt är inte Göran Persson. Presidentbesöket säkrar inte valsegern åt Alliansen. Besöket är däremot en bekräftelse på att Sverige har tagit för sig i de internationella kontakterna.
Närmandet mellan Sverige och USA har skett på flera fronter, steg för steg. Till nyhetsbyrån AP (7/8) framhåller Vita Husets representant särskilt samarbetsmöjligheterna på området grön energi. Bland annat samtalen med de svenska miljö- och näringsdepartementen ser alltså ut att bära frukt. USA inser att här finns guldkantad kunskap att hämta.
Vi kan ana växande marknader för svensk miljö- och energiteknik. Förutsatt att Barack Obama har kraft att driva de frågorna på sin hemmaplan, i ett starkt polariserat läge mellan demokrater och republikaner.