I Sverige har säkerhetspolisen valt att varna för att risken för terrorism riktad mot Sverige ska ha ökat något. Det kallas ”förhöjd hotbild” och är den tredje nivån på en femgradig skala. Detta är en av de för närvarande lägsta gällande nivåerna i Europa, men för svenskt vidkommande en relativt hög sådan.
På söndagen kom även uppgifter från USA om att ett antal stater i Europa ska löpa hög risk att drabbas av en nära förestående terrorattack. Potentiella måltavlor ska vara hotell, flygplatser eller andra turisttäta miljöer, ett attentat i stil med den blodiga attacken i indiska Bombay 2008.
Klart är att terrorfrågan börjar ta plats i vår vardag igen, efter att nästan ha försvunnit ur bild i samband med den globala finanskrisen och dess tidiga efterdyningar.
Säpochefen Anders Danielsson är dock noga med att understryka att det inte är ”fråga om att det är farligt att åka flygplan eller tunnelbana i morgon”. Det är relevant information. Vardagen lär inte och bör inte förändras i stort med anledning av de senaste uppgifterna.
Det finns alltid en risk att debatten om terrorismen, inte minst den med band till radikal islamism, stärker schablonbilder som i sig göder krafter som står för allt annat än tilltron till det öppna, heterogena samhället. När enstaka militanta individer tas som intäkt för att stämpla grupper av människor, gäller det att vara uppmärksam. Då är det rädslan som talar.
Självklart ska farorna med terrorismen tas på förnuftigt allvar. Men vi ska inte lamslås av att det finns en hotbild
Antalet personer i Sverige med kopplingar till internationell terrorism är så pass få att Säkerhetspolisen bör ha en god koll på misstänkta aktiviteter. Detta spelar in i utvecklingen under veckoslutet. Känslan av ökat hot skapar samtidigt en skärpt vaksamhet. Polis och myndigheter får in fler tips om misstänkta aktiviteter. På samma gång sänds en signal till terroristerna om att myndigheterna har höjt beredskapen. En signal som upprepas runt om i Europa och även på andra sidan Atlanten. Effekten av detta bör inte underskattas.
Terrorhotet är tillbaka i rubrikerna
Terrorismen var närmast en icke-fråga i valrörelsen. Men bara dagarna före den nya riksdagens öppnande, stal den rubrikerna på nytt.Risken för ett terrorangrepp i Europa anses ha ökat. Bakgrunden finns att hämta i uppgifter som kommit fram i samband med antiterroroperationer i Pakistan och Afghanistan. Rubrikerna blir lätt stora, men det gäller att hålla huvudet kallt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!