Tezz från Oxelösund tillhör föräldrarna som letar vattkoppsvirus

Nyligen blossade en het debatt upp i en lokal Facebookgrupp där en person efterfrågade föräldrar vars barn fått vattkoppor. Detta för att själv få sitt barn smittat. Oxelösundsbon Tezz Bodin har liknande erfarenheter, där hon mött både kritik och förståelse.

Foto:

Övrigt2017-02-08 06:00

"Usch! Jag tar verkligen illa vid mig av att läsa detta! Hur kan du medvetet vilja skada ditt barn?". Det var en av reaktionerna som gick att läsa i kommentarsfältet till det inlägg som en förälder i Nyköping nyligen publicerade på Facebook. I inlägget sökte personen efter föräldrar till barn som fått vattkoppor, för att kunna få sitt eget barn smittat.

Flera föräldrar hörde av sig i kommentarsfältet och efterfrågade samma sak, medan andra reagerade starkt och ifrågasatte metoden. När stämningen blev för hätsk togs inlägget bort.

Tezz Bodin från Oxelösund tillhör de som medvetet har försökt få ett av sina barn smittade. Alla tre barn; Albin, 5, Ellen, 8, och Melvin, 1, har haft vattkoppor. För Ellen och Melvin passerade sjukdomen lindrigt förbi, och där var smittan inte planerad. För Albin såg det annorlunda ut.

– Han hade fortfarande inte haft det när jag väntade Melvin. Det gick vattkoppor här då, och flera av Albins kompisar hade fått det. Jag ville gärna att Albin skulle bli smittad innan bebisen kom, för att inte riskera att få vattkoppor då. Man vet ju inte hur immunförsvaret är hos en nyfödd, säger Tezz.

Albin fick leka med sina smittade kompisar i flera omgångar, men det bet inte. Han blev inte smittad ändå. Inte ens när lillebror Melvin senare fick vattkoppor, för ett par månader sedan, blev Albin smittad.

– Förmodligen har det passerat obemärkt, eller så är han immun, säger Tezz.

Nu väntar familjen sitt fjärde barn. Om det blir aktuellt kommer familjen även försöka smitta det barnet medvetet, när spädbarnstiden är över.

– Om man har förutsättningarna på sin sida, med friska barn; inget av mina barn har fötts för tidigt eller haft några andra immunsjukdomar, då anser jag att det är upp till varje förälder att avgöra om man tror att ens barn klarar av det. Oavsett om mitt barn blir smittat medvetet eller omedvetet så blir reaktionen ändå densamma, säger Tezz.

– Sedan förstår jag absolut de som väljer att inte smitta sina barn, på grund av andra grundsjukdomar, eller vad det nu kan vara, fortsätter hon.

I bekantskapskretsen har flera gjort samma sak, men det finns även vänner som reagerat starkt.

– Några kompisar tycker att det är lika illa som att misshandla sina barn. Jag tycker att alla får ha den åsikten som man har, men det här är den åsikten som vi har. Jag vill att mina barn ska ha fått den här sjukdomen, för ju äldre man blir desto sämre brukar man bli. En tioåring med vattkoppor mår oftast inte så himla bra.

Helena Hervius Askling, smittskyddsläkare i Sörmland, varken uppmuntrar eller fördömer valet av att medvetet smitta sitt barn.

– Det finns ju inte några andra risker med att välja att bli smittad eller att bli smittad utan att man väljer det. Det är ju samma typer utav risker. En av tusen barn som får vattkoppor får lillhjärnsinflammation, med gångsvårigheter och problem med motoriken som kan verka dramatiska men som i princip alltid går över, säger hon.

– Jag stöder det inte, men det är inget som man kan avråda ifrån heller, fortsätter hon.

Vattkoppor

Vanlig infektionssjukdom som orsakas av ett virus.

Symtom är vanligtvis feber, huvudvärk och ofta röda utslag på kroppen.

Man kan bara få vattkoppor en gång (enstaka undantag finns), därefter blir man immun.

Symtomen är lindrigare hos barn än hos vuxna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om