Tidlund kastar bensin på en kall hög med aska

Övrigt2013-01-03 05:00

I Trosa kommun finns en partipolitisk samsyn om färdriktningen mot att bli en del av Stockholms län. Därför är förra kommunal- och oppositionsrådet Greger Tidlunds kritik mot underlaget för ett byte av län en brandfackla i debatten (SN 2/1). Han, som numera är landstingsråd för Socialdemokraterna, skräder inte orden.

Nu framför Greger Tidlund kritiken som vice ordförande i kommunens valnämnd och han har en poäng. Det är att debatten saknar lokala röster som argumenterar för att bli kvar i Sörmlands län och landsting. Om det finns en sådan opinion som minoritet i några av fullmäktiges partier har de noga valt att hålla tand för tunga. Med Tidlund som undantag.

Han ifrågasätter också om underlaget är opartiskt, en inte så liten känga till Sveriges kommuner och landsting som står för det officiellt framtagna materialet. Det är utifrån denna SKL-analys samt en konsekvensbeskrivning signerad före detta kommunchefen i Gnesta Sune Eriksson, som kommunpolitikerna har tagit ställning i frågan. De två utredningarna, tillsammans med en enklare informationsfolder, finns tillgängliga via kommunens hemsida och bör läsas i sin helhet av så många invånare som möjligt.

Diskussionen är så här långt allt annat än eldfängd. Tidlund verkar kasta bensin på en brasa som redan blivit till aska. För egen del kan Greger Tidlund förstås anklagas för att blanda ihop sina roller. Som landstingsråd har han en annan utgångspunkt. Det är skatteintäkter som försvinner, osäkerhet kring underlaget för lasarettet i Nyköping och så vidare. Men detta är ett stort och avgörande beslut – och det behövs en god lokal debatt om bytet till Stockholms län.

Det som talar emot förtjänar samma kritiska belysning som det som talar för. Ingen ska kunna bli överraskad över att kommunalskatten höjs eller att vård och kollektivtrafik får nya förutsättningar.

Här krockar perspektiven, det lokala mot det regionala. Fler påverkas än just de boende i Trosa kommun. Den givna frågan är då om följdeffekterna ger regionala aktörer och grannkommuner rätt att överpröva kommuninvånarnas val.

Svaret bör vara nej, även om regeringen har sista ordet. Den som tror på att beslutsmakt ska ligga så nära de direkt berörda som möjligt, måste också säga att det är ett beslut som invånarna i Trosa kommun äger rätt till. Även om det får konsekvenser också för oss som är skrivna i någon av grannkommunerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om