Tidstrogen musik följer heliga Birgitta
I sina uppenbarelser fick Birgitta inte bara veta hur klostren som grundades inom hennes orden skulle byggas, utan också hur sången som framfördes där skulle låta. Hon berättar om hur en ängel kom och dikterade sångtexter för henne, som hon skrev ned och också tonsatte, kanske tillsammans med en av sina biktfäder. Denna musik kallas Cantus sororum, systrarnas sång.
Birgitta var alltså musikalist kunnig och bevandrad, men också ytterst skeptisk.
Hon erkänner ju inte musiken som en konstart egentligen. Den kan bara finnas om den tjänar Gud, och om den framförs över huvud taget ska den sjungas, säger Per Mattsson, konstnärlig ledare för Ensemble Laude Novella.
I sin konsert bryter han och de andra musikerna mot de flesta av Birgittas ideal. De spelar till exempel instrument (harpa, skalmeja, fiddla, vevlira och basun), de sjunger flerstämmigt, och kanske framhäver de också sig själva på ett sätt som det 700-årsjubilerande helgonet skulle ha ogillat.
Det har gått tio år sedan Per Mattsson började fila på programmet. Här finns exempel på de tongångar som kunde höras i Birgittaklostren, bland annat ur Cantus sororum, och dessutom musik från några av de platser som Birgitta reste till i Norge, Spanien, Italien och på Cypern.
Vi följer henne på jorden, men försöker också följa henne uppåt genom sfärerna genom att läsa ur hennes uppenbarelser, berättar Per Mattsson.
Ensemble Laude Novella består av fyra musiker, som alla hör hemma i Skåne. De framför medeltida musik sedan 1520 år tillbaka.
Med tanke på hur många människor som åker på medeltidsveckor och sysslar med allt från tornerspel till svärdsmide skulle man kunna tro att också den medeltida musiken blir allt mer efterfrågad.
Så är dock inte fallet, enligt Per Mattsson.
Medeltidsintresset har exploderat, men vi märker inte direkt av det. Det finns inget självklart sug efter den här musiken, konstaterar Per Mattsson.
Just i år har de fyra medlemmarna i ensemblen emellertid god draghjälp av ett visst helgon. I sommar turnerar de med Birgittaprogrammet och i höst framför de en skolföreställning om Birgittas liv.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!