Men tänk om det är fel. Tänk om krig, hierarkier och orättvisor är sentida fenomen, skapade under den allra sista bråkdelen av människans tid på jorden.
Tänk om människans historia snarare handlar om jämlikhet, samarbete och fred.
Det senare hävdar Lasse Berg i sin andlöst fascinerande ”Skymningssång i Kalahari”.
Kanske är titeln bekant. För sex år sedan skrev Berg syskonboken ”Gryning över Kalahari”, om homo sapiens födelse (för cirka 200 000 år sedan) och första tid som nomader i Afrika.
Kalahari är det väldiga öken- och stäppområdet på kontinentens södra delar.
I nya boken vandrar Lasse Berg inledningsvis samma marker. Men fokus ligger på homo sapiens tid utanför Afrika.
Efter att en liten spillra av vår art för omkring 60 000 år sedan lämnade kontinenten (enligt forskare rör det sig kanske om ett par tusen personer, kanske bara ett par hundra) bebodde deras ättlingar så småningom övriga delar av jordklotet.
Sämre tillgång på mat, bland annat på grund av klimatförändringar, tvingar för omkring 12 000 år sedan fram ett nytt sätt att skaffa föda: Jordbruk.
Och då börjar problemen.
Så här ligger det till: För att odla jorden måste du vara bofast, jobba mer, inhägna och försvara din mark samt dela upp sysslorna på olika yrkeskategorier. Följden blir ett uppdelat, ojämlikt samhälle.
Med krig, konkurrens, sociala klasser och ojämlikhet mellan könen.
Nu sammanfattar jag Bergs huvudpoäng i väldigt grova drag, på gränsen till att bagatellisera.
Jag nämner inga av de arkeologiska utgrävningar han besöker eller refererar till, inte heller alla de ledande experter som dragit samma slutsatser: Att samarbete, empati och fred har premierats, rent genetiskt, eftersom det ökat chanserna att överleva som grupp.
Lasse Berg kallar det ett paradigmskifte i synen på människan. Lika omvälvande som upptäckten att människan härstammar från Afrika, vilket ännu i 80-talets mitt var en teori bland andra. (Även om den regimtrogne kinesiske professorn, som Berg intervjuar, fortfarande hävdar att Kina är människans urhem.)
”Skymningssång i Kalahari” är ett bräckjärn mot cynism, en varm vind över frusna tankar.
Tillsammans med Bergs förra bok kan den tas fram och läsas en bit åt gången, bara för att påminna en om vilken komplex och märklig hopsättning kolbaserade molekyler vi är.
Till försvar för människans godhet
”Den mänskliga rasens historia är krig”, skrev Winston Churchill. En deprimerande, men populär, människosyn. Enligt den är det bara samhällets lagar och normer som hindrar oss från att återfalla till ett urtillstånd där allas krig mot alla råder.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!