SlösO har gjort till sin uppgift att kritiskt granska kommunernas utgifter. Sedan ombudsmannen mot slöseri med skattepengar drog igång för drygt ett år sedan, har SlösO lyft fram så många hårresande exempel att man skulle kunna ersätta sin frisyrgelé med hemsidans faktauppgifter.
Den som väljer att surfa in på SlösO kan bland annat läsa om hur Norrköpings kommun – som förra året fick 170 miljoner kronor i extra statsbidrag – valt att bygga en kommunal biograf, vilken en stjärna i kommunhuset gett namnet ”visualiseringscenter”.
Välfärdens kärna, någon?
Hur kommunerna ska förhålla sig till lokalt företagande är inte okomplicerat. Alla kommuner bör naturligtvis uppmuntra att nya företag startas, att nya jobb skapas. Men kommunen i sig kan aldrig vara en garant för att en affärsidé ska kunna gå från vision till verklighet. Då blir marknaden duperad.
Lokalpolitiker som vill göra rätt, gör ibland fel. När Nyköpings kommun ger ett kommunalt bidrag på 50 000 kronor för att möjliggöra sommarturer i skärgården kan man förstås tycka att satsningen är harmlös.
Det är lätt att sympatisera med slagorden om en levande skärgård. I bästa fall får skärgårdsturerna bieffekter på övrig turistnäring, i värsta fall försvinner pengarna i en blandning av sött och salt.
Perioden mellan 7 juli och 11 augusti handlar om totalt sex onsdagar. Räkningen per skärgårdstur blir högst blygsamma 8 333 kronor.
Skepp o´hoj! Ingen dumhet är värre än snålhet. Men principen kvarstår och principer brukar vara problematiska. För om någon får kommunala bidrag för att köra båtturer, kan väl någon annan få kommunala bidrag för att köra båttaxi? Och vad säger då konkurrenten som inte fick en krona av kommunen?
Det finns inget roligare än bra affärsidéer som bär frukt. Om Nyköpings invånare visar sig vara ivriga efter att åka skärgårdsbåt hela sommaren lång, så låt gå. Däremot kan ingen av dem som varit med och klubbat igenom beslutet, titta sig i spegeln i mitten av augusti, och säga att här i Nyköping jobbar vi efter andra principer än i Norrköping.
Lätt fångat, lätt förgånget.