Samma dag som Serbien fick kritik av Serge Brammertz, chefsåklagare vid FN:s domstol för före detta Jugoslavien, för att landet inte gjort tillräckligt i jakten på den misstänkte krigsförbrytaren kom beskedet att Ratko Mladic hade gripits.
Vältajmat. Eller bara en slump?
De skyddande krafter som hållit den forne generalen på armslängds avstånd från rättvisan var inte längre starka nog.
Tiden hade runnit ut.
I historieskrivningen efter det kalla krigets tid utgör Jugoslaviens sönderfall ett lika smärtsamt som blodigt kapitel. Massakrer som den i Srebrenica 1995 chockade omvärlden och inte minst ett Europa som trodde att folkmord var en avgrundsdjup ondska förpassad till historien. I stället myntades begreppet etnisk rensning, ett lebensraum i nutidstappning.
I dag är Serbien tillsammans med Albanien, Bosnien-Hercegovina och Kosovo så kallade potentiella kandidatländer. Makedonien och Montenegro ligger något steg före, medan Kroatien är mycket nära ett EU-medlemskap. Kriget är en bärande anledning till att de flesta staterna i området har fått vänta på EU-medlemskap.
Det finns många hinder i processerna, men ett centralt villkor för Serbien precis som Kroatien är att de samarbetar fullt ut med internationella tribunalen. Utlämningen av exempelvis Radko Mladic är en villkorslös del av detta åtagande. Han är åtalad i sin frånvaro för krigsförbrytelser, folkmord och brott mot mänskligheten. Listan över åtalspunkter är diger.
Så länge Ratko Mladic har varit på fri fot har den serbiska regimen misstänkts för att inte göra sitt yttersta för att få fast honom. Något förenklat kan den serbiska utmaningen beskrivas som att välja mellan nationalismen och unionstanken. Valet har nu fallit på Europa.
En utlämning kommer därför vara kontroversiell i de mer nationalistiskt sinnade delarna av serbisk politik. Alla parter ser sig som offer i varierande grad, men ingen identitifierar sig själv som den huvudsakliga förövaren. För Serbien var krigets slut början på en lång ökenvandring.
Boris Tadic, den serbiske presidenten, talade i samband med att gripandet om värdet av försoning i alla led. Ur det perspektivet är ett Serbien som anstränger sig för att bli en del av ett enat Europa, absolut rätt vägval.
Till slut fanns där ingenstans att fly till
Ratko Mladic har kallats Europas mest jagade man. Nu är han det inte längre. Han är gripen.Det är ett historiskt steg för det Serbien som ser en framtid som en del av den europeiska unionen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!