Tillstånd dröjer för Mastvraket
Arbetssituationen på länsstyrelsens arkeologiska avdelning är i dag så ansträngd att man inte hinner med annat än det mest akuta. Det drabbar bland annat föreningen Mastvraket som inte har kunnat få ett nytt dyk- och bärgningstillstånd.
Det har tidigare konstaterats att föremål obehörigen har tagits från Mastvraket i vattnet utanför Oxelösund. Därför har föreningen, genom ordföranden Lars-Erik Ekström, begärt att få skyddsbärga och dessutom få ett dykförbud utfärdat.
Det vore synnerligen olyckligt om skeppet plundras på fler föremål, vilket vi på goda grunder befarar ha skett, säger han.
På länsstyrelsen, där tillstånd och dykförbud utfärdas, är man i dagarna förtvivlade.
Nej, vi har inte hunnit fatta några beslut. Vi är just nu orimligt arbetsbelastade. Vi jobbar så att vi håller på att gå i däck hela högen, säger en uppgiven Eva Fransson, arkeolog på länsstyrelsen.
Hon berättar att man är upptagna med stora undersökningar av E20:s utbyggnad utanför Strängnäs, kommunernas planering med flera projekt.
Vi har haft ambitionen att försöka hinna med det här också men det har inte funnits en möjlighet utan vi har fått göra en prioritering. De samhällsangelägna företagen har fått gå före. Det är beklagligt att det är så här, bland annat saknas det en länsantikvarie, påpekar Eva Fransson.
Det är dessutom en kostsam historia att konservera delar av vraket, bland annat den keramik som man vill rädda i första hand, förklarar Lars-Erik Ekström.
För oss som seriöst vill dokumentera vraket och följa alla gällande bestämmelser kostar det cirka 2 000 till 3 000 kronor att konservera varje föremål.
Enlig den senaste dykkontrollen står vraket fortfarande intakt och stormasten reser sig i sin fulla längd 17 meter upp mot vattenytan. För den som vill se en utställning om Mastvraket och föremål därifrån går det bra att besöka biblioteket i Oxelösund. Utställningen kommer att pågå till den 15 augusti.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!