Tobias kan bli årets kock
På onsdag blir han Årets kock, om allt går som han planerat. Nyköpingskillen Tobias Östlund är en utpräglad tävlingsmänniska, både på tennisplanen och i köket.
Efter nian sökte jag in på handel- och kontorsprogrammet, jag kom in och skulle börja efter sommarlovet. Men mamma insåg att jag inte skulle trivas, jag är ju en rätt aktiv och kreativ person. På något sätt fick hon in mig på restaurang och storhushållslinjen på Borgis istället, berättar Tobias Östlund.
Idag är han 31 år och efter en hittills mycket lyckad karriär i flera förstklassiga restaurangkök, driver han egen gastronomifirma tillsammans med sin sambo Ulrika Millqvist. De träffas varje dag, på jobbet, där hon driver matsalen och han sköter köket. Ett bra upplägg enligt Tobias.
Det går väldigt bra att jobba ihop, vi triggar varandra och har båda siktet väldigt högt inställt, säger han.
Paret spenderar en stor del av sin vakna tid med att arbeta.
Att jobba i köket är rätt tungt, jag känner av det i både rygg och axlar, men det är så otroligt roligt så det får det vara värt, menar Tobias.
Intresset för matlagning kommer från mormor. Tobias minns hennes kök, den naturliga samlingsplatsen, ett ställe där det alltid var saker på gång, både på spisen, ugnen och runt köksbordet.
Vi satt alltid i köket hos mormor, det var där allt hände på något sätt.
Men att han själv skulle börja jobba i kök var som sagt ingen självklarhet. Fram tills han var 19 satsade Tobias på en elitkarriär som tennisspelare, han har spelat tennis så länge han kan minnas. Även under gymnasieåren på Borgmästarhagsskolan klappade hjärtat hårdare för tennisplanen än köksgolvet.
Jag hade tur som hade en tennisintresserad lärare i köket, Fritz Voight accepterade min elitsatsning och hade väl ibland lite överseende med mig under gymnasieåren.
Men elitsatsningen kom av sig då Tobias fyllt 18.
Jag visste att konkurrensen var stenhård hela vägen upp och insåg att jag inte tyckte att det var tillräckligt roligt att spela. Efter ett år av funderingar bestämde jag mig för att lägga av helt. Jag tror inte man kan lyckas med något om man inte tycker det är riktigt kul.
Men en idrottsman som slutar tävla vill gärna hitta nya utmaningar. Tobias hittade sina på jobbet och att utvecklas som kock blev som en ny elitsatsning.
Matlagning är kreativt, jag får skapa med ett levande material och det finns så oändligt många möjligheter, förklarar han smått passionerat.
Ingen dag är den andra lik när man jobbar i kök och Tobias har alltid tyckt om utmaningen i att försöka göra sina gäster mer än nöjda. Den största utmaningen, att få vara med och tävla om titeln Årets kock, har varit Tobias mål i flera år. Men han har aldrig tidigare tagit sig till final i tävlingen.
Då jag ställde upp i uttagningen förra året tänkte jag att lyckas jag inte nu så får jag nog släppa det här med Årets kock. Jag hade försökt fem år i rad men aldrig tagit mig vidare.
Skam den som ger sig. I år fick Tobias höga poäng i uttagningen, för bland annat sina smakkombinationer och smakupplevelsen han bjöd på. Juryn gillade hans skapelse så pass mycket att han äntligen tog sig till final.
Om jag inte vinner i år spelar det ingen roll om jag kommer tvåa eller sexa, det är förstaplatsen jag vill nå, säger Tobias stillsamt men tydligt.
Nu väntar några dagars finputsning innan tävlingen på temat rustik elegans och nordiska smaker går av stapeln onsdagen den 31 januari.
Om jag vinner kommer det innebära att vi få fler kunder och mer jobb, säger Tobias och skrattar.
Han jobbar redan idag så mycket att han har svårt att svara på frågan vad han gör på sin fritid.
Jag gillar att träffa vänner. Förut spelade jag en del golf, och så tennis förstås. Men det hinner jag inte längre. Fast jag gillar att laga mat hemma också, räknas det som en fritidssysselsättning?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!