Torka kan tvinga bönder att slakta: "Nu handlar det om att överleva"

Torkan gör lantbrukarna i östra Sörmland allt mer nervösa. Många är rädda att tvingas skicka sina djur till slakt på grund av brist på foder. Men i går fattade Jordbruksverket ett beslut som skänker hopp.

Elin Beckman kan vittna om att situationen är väldigt tuff för många lantbrukare just nu.

Elin Beckman kan vittna om att situationen är väldigt tuff för många lantbrukare just nu.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-06-14 06:50

Marken är brunbränd där korna har betat. Utan regn kommer det inte något nytt grönt gräs och många lantbrukares foderreserver är tömda sedan länge.

– Trots allt är vi inte värst drabbade. Vi har ganska tunga lerjordar som binder fukt, de markägare som har lättare jordar har det svårare med torkan, berättar Elin Beckman, lantbrukare som föder upp lamm och nötkreatur på Berga gård i Husby-Oppunda.

Konsekvenserna av årets torka förvärras av att det var torrt även förra året. Dåliga skördar gjorde att många köttproducenter aldrig lyckades bygga upp något lager med foder, något som man annars brukar göra.

För en del börjar läget bli akut, berättar Elin Beckman, som också är vice ordförande i LRF Nyköping.

– En del tvingas snart skicka djur till slakt. Det talas till och med om att de gårdar som brukar köpa upp årets dikalvar, kommer att avstå. De har helt enkelt inte foder att föda upp dem, säger hon.

– Det här året finns det inte på kartan att tjäna några pengar. Nu handlar det bara om att överleva.

I går eftermiddag kom dock ett positivt besked för lantbrukarna. Inte i form av regn men i form av ett beslut: Jordbruksverket har bestämt att lantbrukare får skörda vall från viss mark som annars skulle ha legat i träda.

[fakta nr="1"]

Jordbrukets generaldirektör Christina Nordin förklarar att bakgrunden är den mycket besvärliga situationen.

– Detta är ett helt nödvändigt beslut för oss att ta som är viktigt för både lantbrukarnas ekonomi, djurens välbefinnande och vår livsmedelsförsörjning, säger hon.

Elin Beckman på Berga gård tror att Jordbruksverkets beslut kan betyda mycket för vissa lantbrukare.

– De som har delar av sin mark i träda får ju tillgång till vall nu. Dessutom finns det markägare som har all sin mark i träda. Där kanske det kan finnas, ett år som detta, möjlighet för djurproducenter att skörda och för djuren att beta. För att djuren ska överleva.

Vad skulle det betyda om det dessutom kom lite mer regn?

– Väldigt mycket för oss kobönder. Gräset växer snabbt om det kommer lite nederbörd. Det betyder en del för spannmålsodlarna också, men där är det redan för sent att få någon bra skörd.

Osäker prognos om regn

Enligt SMHI ser det just nu ut som att det ska falla 10 millimeter regn i Nyköping på söndag. Prognosen är dock ganska osäker, speciellt vad gäller mängden regn, uppger Charlotta Eriksson, jourhavande meteorolog på SMHI.

Under juni och juli är brukar vara de mest nederbördsrika månaderna i Sverige. I Nyköpingsområdet är normalnederbörden 40-50 millimeter under dessa månader.

Prognosen för de närmaste tio dygnen pekar annars mot ganska soligt väder med temperaturer på runt 20 grader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om