Mellan Stjärnholmsvägen och järnvägen ligger en röd stuga som under den senaste tiden renoverats, men nu är den återigen övergiven.
– Trafikverket sålde den till en privatperson för kanske två år sedan. De började renovera stugan och byggde bland annat en altan. I köpeavtalet fanns en klausul där det klart och tydligt står att man inte får bo där. Om någon börjar övernatta i stugan så hävs köpet, säger Nils-Erik Selin som är miljö- och samhällsbyggnadschef vid Oxelösunds kommun.
Det var precis det som hände. Trafikverket uppmärksammade att någon använde stugan som bostad och köpet gick tillbaka.
– De som hade köpt huset fick lämna det, jag tror att det var i våras. Det verkar som att de har tagit bort fönstren, det sitter skivor framför nu. Och altanen de byggde är också borta, bara plintarna står kvar, fortsätter Selin.
Nu har Trafikverket sökt rivningslov för den gamla banvaktarstugan. Något kommunen helst skulle undvika.
– Vi ser gärna att huset inte rivs. Det är kulturhistoriskt intressant och hänger ihop med det gamla stationsområdet i Stjärnholm. Samtidigt är vi inte intresserade att köpa det, säger Selin.
Vi har ansökt om rivningslov för alla byggnader och väntar på besked
En förhoppning han har är att någon ska köpa stugan av Trafikverket och hitta ett användningsområde för den.
– Vi undersöker möjligheterna att göra något annat med huset. Det skulle kanske kunna bli en konstnärsateljé eller föreningslokal. Men det är förbjudet att ha den som bostad i och med att den ligger så nära järnvägen där det går farliga transporter. Men om huset bara står och förfaller är det bättre att det rivs.
Rivningshotet hänger även över den gamla stationsbyggnaden och några tillhörande uthus som ligger nära banvaktarstugan. Charlotte Kareborg är markförvaltare vid Trafikverket. Hon berättar att det gamla stationsområdet i Stjärnholm ingår i ett avvecklingsprojekt.
– Det är byggnader vi inte behöver längre. Vi har ansökt om rivningslov för alla byggnader och väntar på besked från miljö- och byggnadsnämnden i Oxelösund. Jag hoppas vi får riva dem. Det är svårt att hitta ett användningsområde för dem. Det är inte tillåtet att bo i dem och vi fick avslag av nämnden för att kunna använda dem till handel och kontor, säger hon.
Hon har fått beskedet att banvaktarstugan har lämnats i det skick som den var i när den köptes. Att det tidigare, precis som nu, var plywoodskivor framför fönstret. Hon berättar att stationshuset också varit ett problem för Trafikverket.
– Vi har haft problem med olovlig bosättning i det gamla stationshuset, säger Kareborg.
Det är inget unikt att nedlagda stationsområden försvinner. Allt hopp verkar dock inte vara ute för de gamla röda husen i Stjärnholm.
– Ett alternativ är om kommunen vill ta över, säger Kareborg.
Skulle de kunna passa för någon privat eller ideell verksamhet? Exempelvis som föreningslokal?
– Jag vet inte. I så fall måste det prövas av miljö- och byggnadsnämnden.