I förra årets valrörelse lanserade regeringen ett förslag om ett kontantbidrag på 40 000 kronor till de som köper en ”supermiljöbil”. Jämfört med en vanlig miljöbil är utsläppskraven nästan 60 procent lägre. Så låga nivåer når i stort sett bara elbilar.
Tyvärr är de dyra, med priser uppåt en halv miljon. Även med en milkostnad på ett fåtal kronor blir det en saftig investering. Därför behövs subventioner för att utveckla tekniken och göra den mer prisvärd i framtiden.
Den miljövänliga bilen är inte längre en utopi. Bilarna finns, men behöver en skjuts in på marknaden.
Ambitionen med supermiljöbilspremien har ifrågasatts av få, men desto fler har kritiserat dess utformning. Förslaget är nu ute på remiss och ska få sin slutliga utformning innan 2012.
Uppdraget har dock varit begränsat. Under tre års tid ska enbart 5 000 bilar subventioneras, mindre än en procent av nybilsförsäljningen. Därtill gäller premien enbart privatpersoner, trots att företag och myndigheter oftast är de som puttar utvecklingen framåt. Som isolerad svensk företeelse ter sig bidraget helt enkelt ganska futtigt.
Men åtgärden måste ses i ett större, internationellt, sammanhang.
5 000 supermiljöbilar i Sverige gör varken till eller från. Det krävs att även andra länder i vårt närområde subventionerar supermiljöbilarna för att skapa en tillräcklig marknad. Utsläppsproblematiken är gränsöverskridande och så är även lösningarna.
Upplägg som liknar supermiljöbilspremien finns redan i en mängd olika EU-länder. I Danmark, Portugal och Irland finns ett skatteavdrag på 2 500 euro. Sex länder har direkta kontantbidrag, från Belgiens på maximalt 9 000 euro till Cyperns på 700.
Supermiljöbilspremien kommer inte skilja ut Sverige som föregångslandet nummer ett, men kommer göra att vi tillhör en liten klubb länder som hjälps åt för att gynna den allra bränslesnålaste tekniken.
Åtgärden är viktig för att visa att vi är med och solidariskt hjälper klimatarbetet framåt.
Därtill borde också myndigheter, kommuner och landsting ta ett extra ansvar för att gynna supermiljöbilarna vid upphandlingar av tjänstebilar. En speciell premie också för det hade bara blivit ett byråkratiskt sätt att skyffla skattepengar mellan statens olika grenar. Likväl borde regeringen trycka på för att politiker på alla nivåer ska ta sitt ansvar.
På det sättet kan farten på den gröna omställningen öka.