Gårdagen syftade att visa upp en enad front – och det lyckades Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet tämligen väl med. Fast inget av gårdagens politiska förslag berör någon verkligt minerad terräng.
Förslaget att försäkringskassa och arbetsförmedling ska ligga vägg i vägg är i grunden inte så tokigt. Förutsatt att man ska besöka dessa rent fysiskt. Många ärenden går ju annars att lösa via internet och telefon. Förslagets direkta svaghet är att partierna till varje pris vill ha två parallella myndigheter som ska samverka. Den mer logiska följden av sådana ambitioner vore ju att såväl myndigheter som social- och arbetslöshetsförsäkringar blir till ett. Allt för att minimera risken att någon enskild faller mellan stolarna.
Men det verkar inte vara ens en fråga. Att ta a-kasseadministrationen från facken är mer än vad partierna vågar tänka på.
Inte heller regeringen har lyckats att landa helt i sina samordningsambitioner. Arbetsförmedlingen blev följden av att AMS och länsarbetsnämnder slogs samman, men sedan tog det stopp. Förslaget om en obligatorisk a-kassa dog sotdöden. Och att slå ihop social- och arbetslöshetsförsäkringar till en Arbetslivsförsäkring är det bara Centerpartiet som vill.
Ett politiskt mer laddat område, om uttrycket tillåts, är den rödgröna koalitionens förslag att använda vinst från Vattenfall AB till en riskkapitalfond som ska satsa på miljöteknik. Debatten har hittills handlat om det statliga bolagets oförmåga att omfamna förnyelsebara energislag. Den problematiken hoppar oppositionen över.
Uppgörelsen mellan partierna redogör noga för utformningen av riskkapitalfonden och hur många jobb som ska ”skapas”. Men den säger inte ett smack om hur Vattenfalls vinster ska bli till. Budskapet är därmed att Vattenfall får fortsätta att tjäna pengar på kärnkraft och kolkraft i Europa. Sedan ska statens samvete tvättas rent via en fond för miljöteknik, en form av politiskt avlatsbrev.
Regeringen har både via näringsminister Maud Olofsson och statsminister Fredrik Reinfeldt öppnat för att sälja delar av Vattenfall. Detta för att staten inte ska tjäna pengar på kolkraft i Europa samtidigt som man politiskt pekar finger åt andra stater som inte tillräckligt snabbt vill eller kan ställa om till förnyelsebara energikällor.