Trendigt att dricka te
Hemma hos familjen Oguma i Nyköping dricks både rostat och grönt te. Helst ska bladen vara direktimporterade från hemlandet.
Jag gick en kurs hemma i Japan för över 30 år sedan, men jag har glömt det mesta jag lärde mig då, säger Nofuko Oguma som bott i Sverige i 22 år.
Hemma i villan i Bryngelstorp har hon bjudit in två japanska väninnor som också bor i Nyköping, för att berätta om japanska tevanor.
Nofuko plockar fram vackra burkar med flera olika sorters te, de flesta är köpta i Japan.
Vi brukar köpa med oss te när vi är i Japan, och så tar vänner med det hit till oss när de kommer och hälsar på. Te är ju så lätt så det går bra att ta med ganska mycket på planet utan att det blir tungt.
Yumiko Kuroki öppnar en burk med bruna teblad som doftar som välgräddat bröd.
Det här kallas för Hoji Cha, rostat te. Det dricker vi gärna på morgonen och mitt på dagen till mellanmål. men inte på kvällen för då kan man inte sova sen.
Nofuko öppnar flera burkar, hon visar ett kornigt grönt te som kallas för gunpowder och ett traditionellt grönt te.
På kvällen dricker vi grönt te, det är lugnande och passar bra innan man går och lägger sig, säger hon och går in i köket för att värma vatten.
Som mellanmål är det vanligt att man i japan äter något sött, frukt eller kakor och dricker te till. Rie Kitano bjuder på söta karameller i vackert papper.
Det är socker och rismjöl, de passar bra att äta till teet, säger hon.
Nofukos man Ritsuo berättar att den traditionella japanska teceremonin är dyr att genomföra. Den kräver mycket kunskap och rätt utrustning.
Förr var det vanligt att unga kvinnor gick kurser för att lära sig teceremonin innan de gifte sig, men det är inte alls så vanligt längre. Man måste ha ett speciellt terum att utföra ceremonin i och alla saker som behövs till, det är jättedyrt.
Nofuko dukar fram flera vackra keramikkoppar med träfat, tekannor och små askar med vackra mönster. Så häller hon varmvatten i kannorna och brygger två sorters te.
En del av de här sakerna använder man till ceremonin, men jag har inte allt. Det mesta här är sånt som vi använder till vardags, berättar hon.
Det rostade teet har en svagt gul färg och smakar som en nygräddad vetebulle, det gröna doftar som nyslaget hö men smakar mer som en blommig sommaräng, båda sorterna är mycket milda.
Vi har aldrig socker eller mjölk i teet, det behövs inte, säger Nofuko.
Ritsuo berättar att det är vanligt att man i Japan bjuder sina gäster på te.
Man sitter ned och pratar över en kopp te, precis som man gör med kaffe här i Sverige kan man väl säga.
Fotnot: Passa på att lära dig mer om te under helgens tefestival i Oxelösund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!