Landsbygdens och småorternas barn får en längre skoldag, längre från hemmet. Längre dagar ger tröttare elever. Skolbussen är oerhört slitsam. Tro mig, jag åkte buss varje dag från tioårsåldern till gymnasiets sista terminer. Skolbarnen i Småortssverige hade det inte bättre på 1970- och 80-talet. Man lär sig leva med det eviga bussåkandets belastningar – på gott och ont.
Som förälder hade jag varit upprörd ändå. Som förälder gör man allt som ligger i ens makt för att ge barnen rimliga förutsättningar.
Detta blir en skärseld även för Centerpartiet i Gnesta. Ingalill Fredriksson (C), som leder Barn- och utbildningsnämnden, tvingas välja mellan mellanstadierna och kommunens hotande jätteunderskott. Ett val mellan pest och kolera.
Gnesta har den nästa högsta kommunalskatten i Sörmland. Grannkommunen Trosa har 70 öre lägre skattesats. Flen, Strängnäs, Södertälje och Nykvarn ligger också lägre. En skattehöjning skulle tyvärr slå hårdare mot inflyttnings- och utvecklingspotentialen än vad skolbesparingen gör.
Kanske kan omfattande föräldraprotester påverka politikerna att lägga större kostnadssänkningar inom något annat område. Kanske.
Mellanstadieeleverna i Laxne, Björnlunda och Stjärnhov skulle må bäst av att slippa bussas. Inget tvivel om detta. Men Gnestapolitikernas svåraste huvudvärk är dock att de behöver effektivisera och minska kostnaderna i alla verksamheter.
Tro mig, skolbussen är oerhört slitsam
Mellanstadierna i i tre av Gnesta kommuns fyra större orter försvinner. Det är ett drastiskt tjänstemannaförslag som Gnestas Alliansmajoritet måste ta ställning till. Jag skulle nog ändå bedöma det som högst sannolikt att förslaget också blir verklighet.Beskedet gör det svårare för Laxne, för Björnlunda och för Stjärnhov. Förutsättningarna för att locka inflyttare till dessa orter försvagas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!