Det har inte skett över en natt och är summan av en mängd åtgärder, där varje del syftar till att förbättra jordmånen för företagande. Men det har varit en vandring som gjort mödan värd. Sedan 2004 har kommunen klättrat från plats 191 till plats 4.
Allians för Trosa har all anledning att sträcka på sig. Ett företagsklimat som utvecklas i positiv riktning, ger genklang i kommunen, attraktivitet och framtidstro. Det är väl investerade kommunala och politiska arbetstimmar för Trosas framtid.
Ett liknande arbete inleddes för två och ett halvt år sedan också i Gnesta. För andra året i rad visar också Gnestaföretagarna att de gillar vad de ser och hör. Trosas och Gnestas framgångar visar att det krävs ett idogt och kontinuerligt arbete med att se till att företagare alltid möts med positiv, konstruktiv attityd. När kommunen minskar krångel, värnar dialog och åtgärdar problem, känner företagarna att deras bekymmer tas på allvar.
I Nyköping och i Oxelösund är företagarnas tongångar annorlunda. S-styrda Oxelösund verkade ifjol ha hittat rätt i dialogen med de lokala företagarna. Men icke. I år blev det i stället en kraschlandning och ett fall på 111 placeringar. Bara Haparanda föll hårdare.
För Nyköpings del blev det 30 förlorade placeringar. Kommunen hamnar på plats 203 i landet, ett totalt minus 100 placeringar sedan 2006. Det är ett politiskt fiasko för Nyköpingsalliansen. Inte tu tal om annat! Allra särskilt eftersom politikernas och tjänstemännens attityder till företagande är företagsklimatets främsta sorgebarn, enligt mätningen. Visst, Näringslivsdagen och Nysam-satsningen är goda byggstenar. Men det krävs mer. Det är inte bara näringslivsenheten som ska bemöta företagare konstruktivt.
Uthållig framgång bygger på företagandeperspektiven finns med i alla lägen. I Trosa finns en så kallad smörjningsgrupp. Samtliga tjänstemän som har kontakter med näringsliv och företag, träffas regelbundet. Man följer upp beslut, har koll på vad andra gör och ser till att inga ärenden eller företag tappas mellan stolarna.
I Trosa har också kommunalråd och kommunchef tagit täten i arbetet för att visa att frågorna är högprioriterade, att förändringsviljan är genuin och att hela organisationen är mån om att samverkan med näringslivet är just ett samarbete.
Risken är annars att välmenande åtgärder bara blir snabbt slocknande tomtebloss och att de kommunala mönster och attityder som skadar det lokala företagsklimatet, förblir opåverkade.
Trosa dansar med de stora elefanterna
Två visar vägen. Två virrar vidare. Svenskt Näringslivs årliga rankning av företagsklimatet i landets kommuner är både glädjande och deprimerande.Framför allt är det värt att uppmärksamma Trosas bedrift. Den lilla kommunen med 11 000 invånare är nu uppe och dansar med företagsklimatets stora elefanter, som Solna, Sollentuna, Vellinge och Nacka.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!