Trosa inför bevattningsförbud omedelbart

De flesta kommuner i länet har redan gjort det. Nu inför även Trosa bevattningsförbud.– Vi har följt nivåerna noga och nu var det dags, säger Kerstin Tibbling, tillförordnad produktionschef i Trosa kommun.

Trosa inför befattningsförbud från och med den 14 juli.

Trosa inför befattningsförbud från och med den 14 juli.

Foto:

Övrigt2017-07-14 10:49

Med anledning av de låga grundvattennivåerna inför nu Trosa kommun bevattningsförbud från och med den 14 juli. Det innebär att det inte är tillåtet att använda kommunalt vatten till bevattning, bil- och hustvätt eller för att fylla badtunna eller pool.

När SN på fredagen först pratade med kommunen var bevattningsförbud inte aktuellt. Men drygt 30 minuter senare hade kommunen bestämt sig för att införa det.

I början av juni meddelade kommunen att man inte vill införa vattenrestriktioner och förlitade sig på att invånarna själva skulle sitt ansvar. Att vidta eget ansvar när det gäller bevattning av gräsmattan med kommunalt vatten, tvättning av bilen och långa duschar är några exempel som kommunen har tagit upp tidigare.

– Vi har inte velat skriva folk på näsan tidigare och införa restriktioner. Men nu har vi följt nivåerna och insett att det var dags helt enkelt, säger Kerstin Tibbling, säger tillförordnad produktionschef på Kultur-, fritids-, teknik- och servicekontoret i Trosa kommun.

Förbudet gäller för alla i kommunen, inklusive näringsliv och föreningar. Undantag finns för samhällsviktiga verksamheter, som till exempel el- och telenät, vägar och järnvägar och sjukvård.

[fakta nr="1"]

Om man bryter mot bevattningsförbudet kommer kommunen först att ge en varning till personen eller organisationen i fråga. Om överträdelsen fortsätter kommer kommunen att stänga av vattentillförseln till fastigheten. Det är något som Kerstin Tibbling inte hoppas ska behövas.

– Vi tror att många förstår allvaret i det här och vi hoppas givetvis att människor inser att det här är en viktig samhällsfråga som vi alla behöver hjälpas åt tillsammans för att lösa, säger hon.

Trosa följer efter många grannkommuner med den här åtgärden. Kerstin Tibbling framhåller att på kommunen har planerna på ett bevattningsförbud pågått under en längre tid och att det inte har påverkats av situationen i övriga grannkommuner.

– De omständigheter som finns här i Trosa har legat till grund för vårt beslut, inte hur läget ser ut i andra kommuner.

Tidigare har alltså Gnesta infört befattningsförbud. Detsamma gäller de närliggande kommunerna Södertälje och Nykvarn. Både Nyköping och Oxelösund har tagit fram en nödvattenplan med bakgrund av att risken för vattenbrist ökar i framtiden och att det snabbt kan leda till en krissituation.

Det är i nuläget inte klart hur länge förbudet kommer att gälla.

– I nuläget kan jag inte säga något om det, men vi kommer fortsätta följa nivåerna. Under tiden får vi även hoppas på lite regn, säger Kerstin Tibbling.

Undantag för förbudet

Användning av högtryckstvätt. Undantaget har beviljats då vissa branscher drabbas hårt ekonomiskt om de inte kan använda högtryckstvätt.

Bevattning för att gjuta betong. Undantag har beviljats på grund av kvalitetskrav på vattnet.

Bevattning för att binda damm vid anläggningsarbeten. Undantag har beviljats på grund av arbetsmiljön för personalen, miljön för närboende och passerande.

Bevattning av växter för försäljning på handelsträdgårdar och plantskolor. Undantag har beviljats, men gäller enbart växter för försäljning. Rabatter, gräsmattor och liknande får inte vattnas med slang eller vattenspridare. Källa: Trosa kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om