Trosa kommun anmäls av ornitolog: "Har begått miljöbrott"

Det är ett lagbrott att störa djur i parnings- och häckningstider. Ändå avverkade Trosa kommun träd och gallrade buskar på ön Snöholmen med motorsåg – när skarv och andra fåglar häckade. Nu kommer kommunen anmälas för miljöbrott.

– Jag fick denna bild när skarvar och andra fåglar lämnade Snöholmen efter att ha blivit störda under häckningen, säger ornitologen Claes Kyrk.

– Jag fick denna bild när skarvar och andra fåglar lämnade Snöholmen efter att ha blivit störda under häckningen, säger ornitologen Claes Kyrk.

Foto: Kyrk Claes

Övrigt2017-03-25 08:00

Trosa kommun utförde förra fredagen och i måndags naturvårdande åtgärder på den välkända skarvön Snöholmens norra del. Bland annat undanröjdes döda träd på ön, där andra arter som storskrake och knölsvan också finns runt. Men motorsågsarbetet stoppades när ornitologen Claes Kyrk kontaktade kommunen eftersom en rad fåglar ska ha börjat häcka på ön. Enligt honom skrämdes ca 500 fåglar, bland annat skarv och häger, i panik bort från sina bon när två arbetare med gula västar kapade träd.

– Jag kommer att anmäla kommunen till länsstyrelsen för miljöbrott och de har skyldighet att dra detta vidare. Att störa fåglar under häckningstider är ett allvarligt miljöbrott, säger Claes Kyrk.

Hur vet du att fåglarna häckade?

– Jag har mer än 40 års erfarenhet av kusthäckande fåglar och det är glasklart att fåglarnas häckning var påbörjad och även hade pågått ett tag när kommunen var på plats 20 mars, när jag bevittnade allt hela dagen med kikare. Hundratals flyttfåglar hade kommit till sina redan gamla och färdiga bon och ett häckningsförlopp börjar långt innan själva äggruvningen, säger han.

Enligt svensk lag, artskyddsförordningen (2007:845), är det "förbjudet att avsiktligt störa djur, särskilt under djurens parnings-, uppfödnings-, övervintrings- och flyttningsperioder."

– Ja, det är förbjudet att störa djur under parningsperioden och det ska man ta hänsyn till. Skogsstyrelsen säger också nej till skogsbruksåtgärder denna tidpunkt och kan exempelvis sätta avverkningsstopp, säger Johan Varenius, funktionschef vid länsstyrelsen i Sörmland.

Skarven är en art som kommunen sedan länge inte vill ha i Trosa. Man har under flera år ansökt om skyddsjakt men fått avslag. I vintras ansökte kommunen på nytt om äggprickning och skyddsjakt till länsstyrelsen, fick avslag och överklagade. Ett ärende som nu ligger hos Förvaltningsrätten.

Claes Kyrk tror att kommunen medvetet ville skrämma bort skarvarna via "naturvårdande åtgärder."

– Att de gör detta just nu kan inte tolkas på annat sätt än att de ser en möjlighet att påverka fåglarna, vilket är väldigt olyckligt. Hade det bara handlat om röjning hade de kunnat vänta till september-oktober.

Kyrk räknade häromdagen till ca 750 skarvar på fågelrika Snöholmen, samt 60 bon med häger.

– Skarven blir beskylld för saker den absolut inte gör och får inte vara ifred, inte minst i Trosa. Man påstår att den äter mer än den gör och orsakar ekologisk katastrof i haven. Och är det verkligen någon som exempelvis någon som klagar på stanken av rutten tång på andra platser i Sverige, säger Claes Kyrk och tillägger:

– Trosaborna borde istället vara stolta över skarvarna och sitt fantastiskt fina fågelområde som de kan beskåda från första parkett nere i hamnen.

Häckning

Häckningen inleds med att fåglar söker och väljer partner och häckningen innefattar hela den process som omfattar fåglars fortplantning. Honan är i regel mer kräsen än hanen och honans ägg måste befruktas av hanens spermier. Hos åtskilliga arter är hanens enda uppgift att vara spermieleverantör. Till skillnad från de flesta andra djur är fåglar i regel monogama, ibland livslångt.

Källa: ne.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om