Trosa satsar stort på politiker
Trosa kommun betalar nästan 80 000 kronor i månaden för sina två heltidsanställda politiker. Jämfört med fem andra kommuner av liknande storlek är Trosa ensamt om att ha heltidsanställda kommunalråd.
Vi tycker från mitt partis sida att det är viktigt att kunna bedriva oppositionspolitik på ett bra sätt. Det är den bästa medborgarinsynen, säger Claes Hedlund (s), ordförande i kommunens valberedning/arvodeskommitten.
Under större delen av sin tid som egen kommun har Trosa kommun arbetat med systemet, två heltidsanställda politiker. Flera andra små kommuner har av olika anledningar valt att bara ha en heltidspolitiker. Kostnaden är ett skäl som anges.
Trosas kommunalråd och oppositionsråd kostar kommunen nästan 80 000 kronor i månaden. Men det är det värt, enligt Claes Hedlund.
Ja det är klart att det är. Annars skulle vi inte satt ersättningen på den nivån. Vi vill ha ett bra politiskt liv i Trosa, säger han.
Trosa kommun deltar sedan en tid i det så kallade femklöverprojektet. Det är ett samarbete mellan Trosa, Gnesta, Nykvarn, Salem och Knivsta kommuner. Kostnaden för kommunernas olika verksamheter ska jämföras för att se vad man betalar i relation till de andra som är av liknande storlek.
Gör man en femklöverkontroll vad gäller politikerkostnader är det tydligt att Trosa där betalar mer än sina kommunkompisar.
Närmaste grannen Gnesta har en heltidspolitiker och en halvt oppositionsråd. Det kostar Gnesta cirka 54 000 kronor i månaden. Nykvarn och Knivsta kommuner har ett kommunalråd på heltid och ingen avlönad oppositionspolitiker alls.
Enligt oppositionsrådet i Gnesta, Henric Sörblad (m), har diskussioner förts om att också Gnesta ska ha två heltidspolitiker.
Men vi har ju en annan verklighet att ta hänsyn till också, den ekonomiska. Men det kan hända att Trosa gör rätt och vi gör fel i den här frågan, säger han.
I Trosa baseras politikernas ersättning på riksdagsmannaarvodet som i dag är 43 200 kronor i månaden.
Detta irriterar vänsterpartisten, Tommy Fogelberg, som anser att politikernas arvoden ska utgå ifrån basbeloppet som är 37 900 kronor. Han befarar att politikernas ersättning kommer dra iväg ordentligt vid ett eventuellt emu-inträde när det beräknas på riksdagsmannaarvodet. Claes Hedlund håller inte med.
Basbeloppet har i princip stått still medan riksdagsmannaarvodet anpassats till löneökningarna i landet. Alltfler kommuner går också över till det indexet, säger han.
Är man ordförande i en nämnd måste man få en anständig ersättning då uppdraget fullständigt slår sönder det ordinarie arbetslivet, säger han.
Fredrik Gustavsson
Fakta / Trosapolitikernas arvoden
Kommunalrådet, Greger Tidlund (s), har 41 040 kronor i månaden.
Oppositionsrådet, Daniel Portnoff (m), har 38 880 kronor i månaden.
En ledamot i kommunfullmäktige får 380 kronor för de första två timmarna. Efter det är ersättningen 95 kronor för varje påbörjad halvtimme.
Kommunfullmäktiges ordförande, Maud Lyberg (s), får 4 320 kronor i månaden. Hon är också ordförande i den nya ekologi och folkhälsonämden där hon får 6 480 kronor i månaden i arvode.
Humanistiska nämndens ordförande, Birgitta Danielsson (s), får 12 960 kronor i månaden i ersättning.
Vård och omsorgsnämndens ordförande, Ingvar Lager (s), får 8 640 kronor i månaden i ersättning.
Samhällsbyggnadsnämdens ordförande, Claes Hedlund (s), får 10 800 kronor i månaden i ersättning.
Kultur och fritidsnämndens ordförande, Mats Levin (s) får 6 480 kronor i månaden i ersättning.
Gnestas kommunalråd, Gert Nilsson (s), får 36 247 kronor i månadsersättning.
Oppositionsrådet, Henric Sörblad (m), får 18 125 kronor.
Nykvarns kommunalråd får 34 740 kronor i månadsersättning.
Salems kommunalråd får 43 500 kronor i ersättning. Oppositionsrådet får 20 900 kronor i månaden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!