Trosa vägrar betalasmyghöjd värmenota
Värmeverkens ägare har saltat räkningarna. Nu får det vara nog, anser kommunledningen som i fortsättningen bara betalar enligt avtal.
Vi har påtalat felaktigheten vid flera tillfällen. Men inget har hänt. Ett brev vi skrev i april har aldrig besvarats. På sista tiden har det inte ens gått att få tag på de ansvariga. Nu räcker det. Vi betalar enligt avtal men inte ett öre mer, säger kommunalrådet Greger Tidlund (s).
Bakom Energisystem Sverige står ett schweiziskt riskkapitalbolag och ett amerikanskt energibolag med ett irländskt brevlådeföretag som mellanhand. Energisystem äger utöver Trosa Närvärme (med verk i Trosa och Vagnhärad) även lokala värmebolag i Söderköping, Vingåker, Vallentuna, Vaxholm och Österåker.
Alla har olika avtal med sina abonnenter. Även inom kommunerna varierar avtalen.
Trosa kommun har ett avtal som löper på tio år. Värmeproducenten har länge velat omförhandla om avtalet. Motiveringen är stigande energipriser och skatter.
Kommunen har varit ovillig. Att avtalet är förmånligt är bara ett av skälen. Minst 85 procent av värmen ska komma från biobränslen. Så har inte skett. Särskilt verket i Vagnhärad har dragits med tekniska problem. Men leverantörens smyghöjning och svårigheterna att få kontakt med dess ledning har knappast ökat kommunens betalnings- och förhandlingsvilja. På nästa räkning drar den ensidigt av de 60 000 kronorna som bolaget kryddat tidigare fakturor med.
Kommunen har en tumme i ögat på leverantören. Verket i Vagnhärad byggdes med statligt investeringsstöd från den så kallade gröna miljarden. Större delen av bidraget har utbetalats, men 765 000 kronor återstår.
De pengarna fryser inne så länge inte kravet på 85 procent biobränsle är uppfyllt, säger Tidlund.
Även kommunen sitter illa till. Att frigöra sig från värmeleveranserna skulle kosta stora pengar, bland annat investeringar i nya pannor. Men att Energisystem skulle svara med att strypa leveranserna tror han inte på.
Då träder räddningstjänstlagen in, så det ska de passa sig för.
Tidlund uppmanar andra abonnenter, industrier och
villaägare, att följa kommunens exempel. Betala, visst, men bara enligt avtal.
Inga nya abonnenter kommer att anslutas förrän Energisystem fått nya ägare med en långsiktig strategi. Då kanske vi också accepterar en taxehöjning. De nuvarande ägarna litar vi inte på längre.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!