I går började folkomröstningen i Trosa kommun och den avslutas den 26 maj. Kommuninvånarna väljer vilken sida av länsgränsen mellan Sörmland och Stockholm som de vill vara på efter 2015.
Syftet med folkomröstningen är att se till att beslutet får en distinkt demokratisk förankring. Detta trots att det inte alls är givet att resultatet blir mer representativt än den opinionsundersökning som gjordes i vintras.
Själva ordet folkomröstning väger tungt. Många av riksdagens partier talar varmt om direktdemokrati. När kommer till kritan är de sällan besjälade av tanken på en folkomröstning som riskerar att knäcka egna hjärtefrågor.
I Göteborg infördes trängselskatt vid årsskiftet. En hyfsat stark opinion kräver nu en folkomröstning om trängselskattens framtid, men det rödgröna styret säger bestämt nej till detta. Trots att Miljöpartiet ingår, ett parti som enligt sitt partiprogram på alla sätt vill omfamna direktdemokrati och folkomröstningar. Fast den här gången är majoriteten av de egna väljarna oroliga för att förlora – och då blir det tummen ned (SVT Västnytt 14/5).
En folkomröstning är inte beslutande utan enbart rådgivande. Även om det är de folkvalda som i slutänden avgör, ska det mycket till innan en kommunledning eller ett fullmäktige blundar för budskapet från en folkomröstning. Det gäller förstås också i Trosa kommun. Kommunalrådet Daniel Portnoff (M) och de fyra styrande Allianspartierna säger sig vilja vara "urtydliga" med att folkomröstningsresultatet avgör, oavsett hur många som deltar eller vilken sida som får flest röster (SN 4/5).
Partierna i fullmäktige är eniga om detta. Pedagogiskt nog har den officiella informationsbroschyren döpts till Avgörande folkomröstning. Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna rekommenderar väljarna att säga ja till att byta län. Miljöpartiet är minst lika entusiastiskt som Alliansen. Varken Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna vet officiellt vad de tycker i frågan och Trosaradikalerna, som snart omvandlas till Vänsterpartiet, är kluvna. Frågan skär garanterat genom alla partier.
Redan i mars lämnade Trosa kommun in sin ansökan om att få byta län. Men den kan dras tillbaka, eftersom det är rösterna fram till den 26 maj som avgör. Alla kommuninvånare påverkas. Den som är röstberättigad gör klokt i att säga sitt. Oavsett om man bor i Trosa, Vagnhärad, Västerljung eller utanför tätort. Inget är avgjort än.