Trosas demensvård blir bättre

Vården av demenssjuka kan bli mycket bättre än den är. De åtta i kommunens nya demensteam lovar att dra sitt står till stacken trots kärva tider.

Övrigt2003-05-21 23:35
Alla i teamet har lång erfarenhet av äldrevård. De arbetar på Trosagården, Häradsgården och Ängsgården, på äldreboenden och specialiserade demensavdelningar, inom hemtjänst och dagvård i Trosa och Vagnhärad.
Nyligen gick de en femdagars kurs i demensvård på Silviahemmet i Stockholm, med uppföljning i september.
Kursen innebar åtskilliga aha-upplevelser. Vi har fått lära oss massor, från taktil massage till lite juridik, säger nattsköterskan Susanne Törnqvist.
Men det bästa är att vi numera ännu mer inser hur viktigt det är att bemöta de sjuka på rätt sätt. Kunskap om de olika demenssjukdomarna är en förutsättning, säger Sara Pettersson, undersköterska inom demensvården.
Demensen är ofta skambelagd. Det är inte lätt för en gammal människa när livskamraten sedan kanske 50 år börjar kissa i hörnen. Ett felaktigt bemötande kan förvärra situationen, säger demenssjuksköterskan Carola Blomgren.
Nu är det meningen att demensteamet ska fortsätta att sprida sina kunskaper till arbetskamrater, kommunens tjänstemän, politiker och inte minst anhöriga. Det blir både utbildning och handledning.
När någon drabbas av demens är det nästan alltid landstingets personal, på sjukhuset eller vårdcentralen, som upptäcker det först. Men det är kommunen som ansvarar för vård- och omsorg. Ofta uppstår ett glapp. När upphör den ena myndighetens ansvar och när tar den andras vid? Saken blir inte bättre av att det i grunden handlar om pengar, en vara som varken landsting eller kommun har gott om.
Teamet första uppgift blir att arbeta fram rutiner för demensvården. Kommunikationerna ska bli kortare och rakare. Då kommer förhoppningsvis både framförhållningen och glappet mellan landstinget och kommunen att minska. Till september ska förslaget vara klart.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om